Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang slaví 50. výročí extrémně rychlé edice Cobra Jet

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Ford Performance 50th Anniversary Mustang Cobra Jet je celé jméno závodního vozu, představujícího nejrychlejšího zástupce svého rodu, určeného pro závody ve sprintu na 400 metrů a postaveného samotnou automobilkou.

Ford Mustang Cobra Jet se na start závodů ve sprintu postavil poprvé v roce 1968. Tehdy automobilka Ford stvořila jednu ze svých legend, když stvořila sérii padesáti odlehčených zástupců modelu Mustang, jejichž srdcem byl sedmilitrový osmiválec naladěný na 247 kW (335 k).

Novodobá historie modelu Mustang v provedení Cobra Jet, v němž představuje automobilkou na klíč postavený závodní speciál pro sprinty na 400 metrů, se začala psát v roce 2008. Na základech páté generace se tehdy zrodil nový vrcholový sportovec, k jehož pohonu sloužil přeplňovaný osmiválec o objemu 5,4 litru s výkonem 294 kW (400 k).

Ford Mustang Cobra Jet, představený v roce 2008 vznikl stejně jako jeho vzor z konce šedesátých let v sérii, čítající padesát vozů. V následujících letech pak v podobných počtech Ford vyráběl jeho nástupce.

Ford Performance 50th Anniversary Mustang Cobra Jet, který se představuje letos, se s ohledem na významné jubileum dočká vzniku série, v níž bude 68 vozů, připomínajících rok, v němž se zrodil zakladatel slavného rodu.

Nejnovější provedení má pod svou kapotou uložen kompresorem Whipple přeplňovaný vidlicový osmiválec, jehož objem byl zvýšen z 5,0 l na 5,2 l. Ford oficiálně nejvyšší výkon tohoto motoru neuvádí, ale neoficiálně jsou zmiňovány hodnoty přes 515 kW (700 k).

Nasazení v závodech ve sprintu je vedle pohonné jednotky přizpůsoben i podvozek, kde bylo provedena řada úprav na zavěšení i odpružení kol a rovněž i brzdovém systému. Mustang Cobra Jet má ve své nové podobě zvládnout 400 metrů s pevným startem za 8,0 s a na jejich konci uhánět rychlostí přes 240 km/h.

Ford tento závodní stroj, který není schválen pro jízdu v běžném provozu, nabídne v již zmiňovaném počtu 68 vozů. Zákazníci mohou volit mezi bílou nebo červenou karoserií. Cena začíná na částce 130.000 amerických dolarů (zhruba 2.930.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
27. 8. 2018 14:56
Re: Klasika
Hele je, já si ho tak trochu splnil díky [odkaz] tam mi ho na chvilku půjčili. Ještě se chystám do Brna tam půjčují toho nového [odkaz] . Tak se nemůžu dočkat :-)
21. 8. 2018 15:26
Klasika
Americka klasika co dodat. Není to snem snad nás všech?