Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford: nový V6 (150 kW) a další TDCi (114 kW, 400 Nm)

Ondřej Láník
Diskuze (19)
Na autosalonu v Madridu se představily dva modely limitované série „Titanium X“ poháněné novými výkonnými motory. Mondeo dostane nové TDCi (114 kW, 400 Nm) a další verzi zážehového šestiválce 3.0 (150 kW).

Tisková zpráva Fordu:

Na autosalonu v Madridu se představily dva modely limitované série „Titanium X“ poháněné novými výkonnými motory. Mondeo dostane nové TDCi (114 kW, 400 Nm) a další verzi zážehového šestiválce 3.0 (150 kW).

Společnost Ford Motor Company si pro letošní mezinárodní autosalon v Madridu připravila lákavou novinku: Modely Mondeo limitované série „Titanium X“, které jsou poháněny dvojicí nových výkonných motorů.

Nejvýkonnější turbodiesel TDCi automobilky Ford

Nový turbodiesel, patřící do řady přeplňovaných vznětových motorů Duratorq TDCi se systémem přímého vstřikování „common-rail“ druhé generace, dává ze zdvihového objemu 2,2 l výkon 114 kW a jeho točivý moment vrcholí už při otáčkách 1800 min-1 na hodnotě 400 Nm. Výkonný turbodiesel technicky vychází z populárního čtyřválce TDCi o objemu 2,0 l a výkonu 96 kW, který patří k nejoblíbenějším pohonným jednotkám modelu Ford Mondeo. Fordovi konstruktéři zvětšili objem čtyřválce na 2,2 l a úpravám podrobili také vstřikovací systém a turbodmychadla. Cílem všech těchto úprav bylo zlepšení průběhu točivého momentu, resp. rozšíření spektra využitelných otáček motoru.

Nový turbodiesel vyniká klidným a vyváženým během a skvělou odezvou na pokyny pedálu plynu. Prakticky v každém režimu práce má turbodiesel TDCi o výkonu 114 kW dost síly pro razantní zrychlování, což je zásluha především systému krátkodobého zvýšení plnicího tlaku, díky kterému motor dokáže na určitou dobu zvýšit maximální točivý moment ze 360 Nm až na 400 Nm. K dokonalému využití výkonového potenciálu motoru přispívá i jeho standardní propojení s manuální šestistupňovou převodovkou Ford Durashift.

Mondeo poháněné turbodieselem TDCi o výkonu 114 kW zrychluje z 0 na 100 km/h během 8,7 s a jeho nejvyšší rychlost činí 220 km/h. A jak už je u motorů TDCi tradicí, je nový agregát nejen pozoruhodně agilní, ale také hospodárný – jeho spotřeba činí v režimech město/mimo město/kombinace jen 8,2/4,9/6,1 l/100 km. Zkrátka nepřijde ani ekologie, protože výkonný turbodiesel vyprodukuje jen 151 gramů CO2 na 1 kilometr jízdy.

Vitalita a komfort zážehového šestiválce Ford Duratec V6

Nový zážehový šestiválec Duratec V6 o výkonu 150 kW má zacíleno především na zákazníky, kteří požadují vysoké výkony, ovšem z jakýchkoli důvodů si nechtějí pořídit sportovně laděný model Mondeo ST220.

Nový třílitrový šestiválec Duratec V6 o výkonu 204 k, který technicky vychází z pohonné jednotky modelu Mondeo ST220, propůjčuje Fordu Mondeo vynikající dynamiku: z 0 na 100 km/h vůz zrychluje během 7,9 s a jeho maximální rychlost činí 240 km/h. Skvělé parametry však nejsou vykoupeny vysokou spotřebou – motor Duratec 3.0 V6 o výkonu 150 kW si řekne v průměru jenom o 10,3 l benzinu na 100 km jízdy a na každý kilometr vyprodukuje jen 247 gramů CO2.

„Řada našich zákazníků si přála zážehový agregát V6, který by se řadil mezi současné motory 2.5 V6 o výkonu 125 kW a 3.0 V6 o výkonu 166 kW z modelu Mondeo ST220,“ říká Kevin O´Neil, Vehicle Line Director společnosti Ford of Europe. „Nový třílitr o výkonu 204 k je naší odpovědí na jejich požadavky – zájemci o šestiválcový Ford Mondeo nyní mohou volit ze tří výkonových variant: 125 kW, 150 kW a 166 kW.“

Nový zážehový šestiválec řady Duratec o výkonu 204 k je standardně spojen se šestistupňovou manuální převodovkou s upraveným zpřevodováním, které zaručuje svižnou akceleraci, což je důležité především pro bezpečné předjíždění. S výkony nového šestiválce dobře koresponduje sportovně naladěný podvozek Mondea.

„Titanium X“ – limitovaná série pro dva nové motory

Ford pro své dva nové motory připravil speciální limitovanou sérii modelů Mondeo, která dostala označení „Titanium X“. Modely této série jsou charakteristické pozměněným designem předních nárazníků, maska chladiče je přizdobena chromem, do předního nárazníku jsou začleněny výkonné mlhové světlomety. Celou řadou stylistických prvků se modely Mondeo série „Titanium X“ odvolávají na modely Mondeo ST220. Sportovně naladěný podvozek využívá sníženého zavěšení kol, při pohledu z boků vyniknou i originálně tvarované dveřní prahy a lemy podběhů kol, které rámují sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin.

Interiér nových modelů Mondeo série „Titanium X“ vychází ze stupně výbavy Ghia, patřičný styl pak umocňují dekorativní metalické prvky na středové konzoli palubní desky a hliníková hlavice řadicí páky. Komfortně tvarovaná sedadla jsou čalouněná umělým semišem Alcantara a kůží v černo-stříbrné kombinaci.

Modely Ford Mondeo série „Titanium X“ se budou vyrábět pouze po omezenou dobu a k jejich pohonu jsou určeny výhradně nové motory 2.2 Duratorq TDCi o výkonu 114 kW a 3.0 V6 Duratec o výkonu 150 kW. Na evropském automobilovém trhu se modely Ford Mondeo série „Titanium X“ objeví na podzim tohoto roku, což platí i o České republice.

Ondřej Láník
Diskuze (19)