Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představuje nový Police Interceptor Utility (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford si především pro severoamerické policejní sbory připravil novinku v podobě SUV Police Interceptor Utility, vycházející z modernizovaného Exploreru.

Loňský listopadový autosalon v Los Angeles se stal místem premiéry Fordu Explorer v provedení pro modelový rok 2016 a právě to je základem pro nový speciál Police Interceptor Utility, jehož první představení veřejnosti si automobilka připravila na autosalonu v Chicagu.

Novinka je podobně jako civilní model modernizovaným nástupcem stejnojmenného modelu nabízeného od roku 2012. Podle informací automobilky Ford se jedná o nejprodávanější policejní vůz ve Spojených státech amerických, kde tvoří 55 procent trhu s těmito služebními vozidly.

Ford nabízí nový Police Interceptor Utility standardně s 3,7-litrovým vidlicovým šestiválcem o výkonu 227 kW a točivém momentu 378 N.m nebo přeplňovaným 3,5-litrovým vidlicovým šestiválcem EcoBoost, disponujícím výkonem 272 kW a točivým momentem 474 N.m.

Pro obě tyto pohonné jednotky je samozřejmostí spojení s pohonem všech čtyř kol a šestistupňovou automatickou převodovkou. Ta má speciální nastavení přímo pro službu u policie, kdy při standardním provozu mění rychlostní stupně s ohledem na hospodárnost provozu, ale pro případy pronásledování nebo rychlého výjezdu k místu činu má k dispozici režim Pursuit, který je zaměřen na dosažení co nejdynamičtější jízdy.

Podobně jako u dosavadního provedení se i nová verze Police Interceptor Utility odlišuje od výchozího Exploreru úpravami, zvyšujícími odolnost podvozku a výbavou interiéru.

Na středové konzole je držák počítače umožňujícího přístup do policejní databáze. Zadní sedadla určená pro převoz zadržených jsou čalouněna omyvatelnou koženkou a od předních sedadel je odděluje prosklená přepážka.

Podobně jako Explorer i Police Interceptor Utility mohou mít kamery na přídi i zádi a dokonce s ostřikovači. Obraz ze zadní kamery může být přenášen i do vnitřního zpětného zrcátka.

K výbavě policejního vozidla patří i systém, který varuje řidiče, když se někdo přiblíží k zadní části vozidla a následně umí v případě potřeby zavřít všechna okna a zamknout dveře. Novinkou je ovladač v interiéru, jehož prostřednictvím se dá na 45 sekund uvolnit zámek zadní výklopné stěny pro zjednodušení manipulace s ní.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)