Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Ranger: Varianta brod (video)

David Bureš
Diskuze (1)
Udávaná brodivost současné generace Fordu Ranger je 800 mm. Testy uspořádané v australském Melbourne to potvrzují.

Aktuální generace pick-upu Ranger má umět brodit vodou s hloubkou až 800 mm. To je podle Fordu nejlepší hodnota v dané kategorii. Testy v australském Melbourne měly nejen zákazníkům dokázat, že udávaná brodivost je pravdivá.

Ford Ranger byl testován v několika rychlostech a různé hloubce. Průjezd vodou hlubokou 50 mm v rychlostech 30 km/h, 50 km/h a 65 km/h měl simulovat jízdu dlouhými a hlubokými loužemi. Hloubka byla posléze postupně zvyšována o 50 mm až na hodnotu 800 mm. Tou Ranger projel rychlostí 7 km/h.

„Bazén,“ kterým pick-up projížděl, byl 50 m dlouhý, jeho šikmé strany neruší vlny, které jsou při jízdě v hluboké vodě tlačeny před autem.

Ford tvrdí, že Ranger s pohonem 4x4 nebo s pohonem 4x2 a vyšším podvozkem Hi-Rider zvládne takto hlubokou vodu projet i v plném zatížení.

Vysoká brodivost je zaručena tím, že alternátor a sání motoru bylo přesunuto co nejvýš, a tím, že níže položené prvky jsou vodotěsně upraveny. Tím je auto lépe ochráněno před nasátím vody do motoru, která by jej v takovém případě zničila.

Sesterským modelem Fordu Ranger je Mazda BT-50. Oba pick-upy se světu poprvé ukázaly loni na autosalonu v Sydney.

David Bureš
Diskuze (1)