Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford stále přemýšlí o prodeji Jaguaru, Land Roveru a Volva

Aleš Jungmann
Diskuze (8)
Ford si najal poradenské společnosti, aby připravily prodej Land Roveru, Jaguaru a Volva.

Informoval o tom server Automotive News a britský deník Financial Times. Konkrétně se prý jedná o investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley. Již dříve vyšla najevo skutečnost, že Fiat má zájem o koupi automobilek Jaguar a Land Rover pod svá křídla. Ukončil ale komunikaci s médii na toto téma (popřípadě ji omezil na nezbytnou míru) kvůli obavám o snížení svého credit ratingu. O Volvo měla zájem automobilka BMW. Podle všeho chce zkušeného výrobce automobilů s pohonem přední nápravy, aby jej postavila po bok Mini a zaplnila tak mezeru ve svém portfoliu.

Situace nyní vypadá tak, že ačkoliv se Ford stále snaží prodat automobilky Land Rover, Volvo i Jaguar, rozhovory s BMW i Fiatem se velmi zúžily. Je totiž pravděpodobné, že s prodejem těchto společností bude stejný problém jako s prodejem Aston Martinu či Chrysleru. Minulý rok byl Fordem najmut akviziční expert s praxí z Bank of America či Goldman Sachs - Kenneth Leet - který dostal za úkol vypracovat studii ohledně prodeje automobilek z prémiové sekce Fordu – tehdy to kromě již zmíněných tří automobilek byl ještě Aston Martin.

Co se týče Fiatu a jeho touze po Land Roveru, tak ta je snadno pochopitelná. Fiat totiž hledá fungující a velkou dealerskou síť ve Spojených státech pro své vozy Alfa Romeo. Nyní jsou totiž jedinými možnými dealery Alfy v USA prodejci Maserati a Ferrari, kterých není dle Fiatu pro naplnění plánů Alfy dostatek. Salony plné Land Roverů a Alf Romeo po celých Spojených státech by se Fiatu pochopitelně moc líbily. Druhým důvodem pro koupi Land Roveru je i fakt, že Fiat by se rád podíval i do velmi dynamicky se rozvíjejícího segmentu SUV, kde zatím nemá vybudované silné postavení.

Spekulace o svém zájmu koupit Jaguar a Land Rover odmítlo naopak sdružení Renault-Nissan. Podle Carlose Ghosna by převzetí prémiové automobilky nepřineslo alianci Renault-Nissan v krátkodobém horizontu žádný užitek. To je zjevně pravda, ale jen blázen by si mohl myslet, že automobilky přemýšlejí v měřítku krátkodobých horizontů.

Bude to ještě zajímavé a my celý prodej budeme i nadále sledovat.

Aleš Jungmann
Diskuze (8)
Avatar - Dylan McKay
13. 6. 2007 20:28
Néééééééééééé!
Nemůžou mi konstruktéři Fiatu 500 kecat do Range Roveru!!! :-!
13. 6. 2007 08:00
prodej LR ???
prodej LR ??? :no: :no: :no: :no: :no: