Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Taurus X 2008: americký scout

Aleš Jungmann
Diskuze (17)
Přesun zájmu zákazníků od klasických limuzín, kombi, MPV a SUV do univerzální kategorie crossover pokračuje. Základní cena nového Taurusu X bude 27.360 USD. Na prodejních seznamech amerických dealerů se objeví letos v létě.

Taurus X byl poprvé představen letos v únoru na Chigaco Motor Show a již zanedlouho se v USA dostane do prodeje.

Taurus X dostane Fordův nový motor. Šestiválec o zdvihovém objemu 3,5 litru má být totiž o celých 45 kW silnější než stávající 3,0 V6. Agregát 3,5 Duratec 35 V6 poskytuje nevyšší výkon 194 kW. Protože by stávající CVT převodovka z modelu Freestyle nevyhovovala, rozhodli u Fordu o zabudování klasické šestistupňové automatické převodovky. Vnější rozměry i hmotnosti středního crossoveru budí respekt: délka 5088 mm, šířka 1902 mm, výška 1712 mm, rozvor 2868 mm, pohotovostní hmotnost 1865 kg.

Podle prohlášení výrobce půjde ve třech řadách sedadel přepravovat sedm dospělých osob (je ale možné objednat si i šestimístnou verzi). Taurus je tedy větší alternativou například k Fordu Edge, který má pouze dvě řady sedadel. Možné je také objednání modelu s připojitelným pohonem všech kol.

Interiér inspirovaný modelem Edge by měl být podle výrobce kvalitně zpracovaný a vyroben z na dotek příjemných materiálů. Vzhledem k tomu, že automobil je určen větším rodinám, je interiér navržen tak, aby byl co nejvíce variabilní. Druhá řada sedadel jde například velmi lehce složit, vytvářejíc rovnou plochu podlahy. Nástup do poslední řady sedadel, která je oproti té druhé posazená výše, je tak velmi snadný. Po složení i třetí řady k sedadel k podlaze vznikne za první řadou ložný prostor o objemu 2417 dm3. Jednou z volitelných položek výbavy je mj. hlasově ovládaná DVD navigace, pasažéři vzadu mají možnost sledovat video na displeji s úhlopříčkou 21 cm.

Taurus X také nabízí systém Ford Sync™, vyvinutý ve spolupráci se společností Microsoft. Díky němu jsou funkce jako hlasové hands-free, vnitřní komunikační systém v automobilu či palubní zábavný systém integrovány do jednoho celku.

Ford dbá i na bezpečnost, proto každý z nových Taurusů X bude mít standardně ABS či systém jízdní stability AdvanceTrac®. Dalším prvkem zvyšující bezpečnost budou dvoustupňové airbagy pro obě přední sedadla, v sedadlech ukryté boční airbagy taktéž pro první řadu a hlavové airbagy pro všechny tři řady sedadel. Dále byla velká pozornost věnována tuhosti skeletu při nárazech a tak výrobce předpokládá, že automobil obdrží v amerických nárazových testech plných pět hvězd ve všech čtyřech kategoriích.

Připravena je také luxusní série „Eddie Bauer“. Její součástí jsou například pětipaprsková hliníková kola o velikosti 18“ jakož i dvoubarevný metalický lak.

Společnost Ford očekává, že prodejní čísla vozu Ford Taurus X budou velmi rychle stoupat. Crossovery Edge a Taurus X budou ještě letos doplněny třetím větším modelem Flex.

Aleš Jungmann
Diskuze (17)
23. 5. 2007 12:47
PJEKNÉ
hezký autíko .. škoda že se tu stejně jako edge neobjeví ... u nás by mu sice bránil v rozšíření moderní diesel ale zase na druhou stranu objem ničím nenahradíš .. a nový vzhled po faceliftu se stejně jak edge povedl ;-) :yes: