Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Tourneo Custom Concept: Osobní i užitková verze (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Ford krátce po konceptu osobní verze nového Transitu odhalil na videu i podobu čistě užitkového provedení.

Ford Tourneo Custom Concept i jeho dodávkové dvojče nastupují se zcela novým designem, který opouští čistě účelové tvary končící generace a posouvá se směrem k liniím současných osobních modelů. Cílem je vytvoření jasně identifikovatelné řady modelů od Fiesty až po Tourneo, resp. Transit.

Nejnovější a zároveň největší nositel aktuálního designového směru automobilky Ford charakterizuje velká lichoběžníková maska, výrazná linie boků, rozšířené lemy blatníků a linie bočního prosklení s charakteristickým zlomem v zadní části. Atraktivitu konceptu pak zvyšují detaily jakými je chrom na masce chladiče, LED světla a 18-palcová litá kola.

Rozhodli jsme se stvořit design s čistými, futuristickými liniemi a skutečnou aurou výjimečnosti, vysvětlil šéfdesignér Paul Campbell z Ford of Europe. Tourneo Custom Concept se svým sportovním postojem, výraznou linií boků a zapuštěným bočním prosklením přináší do této třídy vícemístných aut něco svěžího a dramatického. Aplikováním nejnovějších principů kinetického designu získal vůz zcela nový styl, dodal.

Interiér Fordu Tourneo Custom Concept nabízí prostor osmi pasažérům, sedícím ve třech řadách. Podobně jako v designu exteriéru je i uvnitř aplikován současný designový styl značky. Palubní deska se tak svými tvary i rozmístěním ovládacích prvků přibližuje osobním vozům Ford.

Zadní sedadla mají zcela novou konstrukci, která umožňuje jejich přestavení do mnoha různých konfigurací, popřípadě úplné vyjmutí z vozu. Díky tomu lze interiér snadno přizpůsobit aktuálním potřebám.

Kromě designu se Tourneo Custom Concept přibližuje osobním vozům i svou výbavou. Koncept vystavený v Ženevě byl vybaven systémem SYNC s hlasovým ovládáním, jehož součástí je i automatické tísňové volání. Další prvky výbavy představovala parkovací kamera s obrazem promítaným do vnitřního zpětného zrcátka, upozornění na neúmyslné opuštění pruhu a systém sledování bdělosti řidiče, čelní boční i stropní airbagy a systém stop-start s inteligentním dobíjením.

Pod kapotou konceptu je čtyřválcový vznětový agregát Duratorq TDCi o objemu 2,2 a s výkonem 114 kW. Tento agregát bude vrcholem nabídky a v Evropě budou k dispozici i verze o výkonu 74 a 92 kW. Všechny tři verze budou u sériových modelů pohánět přední kola prostřednictvím šestistupňové přímo řazené převodovky.

Tourneo Custom Concept je založen na nové globální platformě Ford, která byla zkonstruována s cílem dosáhnout jízdních vlastností na úrovni osobního vozu – jmenovitě agilní ovladatelnosti, dokonalejšího jízdního komfortu a snížené úrovně vnitřního hluku.

Samotný Tourneo Custom Concept předznamenává novou rodinu vícemístných a užitkových vozů o nosnosti do jedné tuny, které se budou prodávat v Evropě a na dalších trzích světa, ale nikoliv v Severní Americe.

Nová generace Fordu Transit má nabídnout výběr ze dvou délek rozvoru náprav a několika různých provedení karoserie. Narozdíl od Tournea byla již u užitkové verze potvrzeno i provedení s pohonem zadních kol a motorem 3,5 EcoBoost V6 pro Severní Ameriku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - jozephko
14. 3. 2012 20:33
Ako retro ošklivka dobré
Nechápem dizajnérov od Forda. Takto dovŕzať ikonu Tranzit a urobiť z nej neforemný, chaotický, disproporčný a disharmonický automobil. Asi najzaujímavejšie je na ňom to, že pripomína Tranzit zo začiatku 80 rokov, inak je to des a hrôza.
Mám dojem, akoby dizajnéri od Forda (nielen pri tomto aute) boli počas práce zhúlení. Neustále experimentujú - viď interiér prvej generácie Focusa a alebo prvé Káčko. A nakoniec aj tak vždy zistia, že niet nad klasiku. V tomto smere si s francúzskym Citroenom môžu podať ruky.
Tento Tranzit Volkswagenu Transporter nesiaha ani po náboje kolies - aj keď je mi jasné, že Tranporter je trochu iná kategória.
Avatar - Destract
14. 3. 2012 17:50
Transit
Hádám, že je tohle bude postaveno jako konkurent pro Transportera a jemu podobným. Já jako velký fanda stávajcího designu Transitu, musím říct, že s tímto lehce japonsky vyhlížejcím designem zrovna dvakrát spokojený nejsem. K této velikosti ta přední maska ještě sedí, ale co to udělá na velkym Tranďáku si nechci ani představovat. Nelíbí se mi ani poměr velikosti kol k autu samotnému, jak hlavičky od špendliků. U stávajcího si stežuji na obtoustlé A (?) sloupky přes které je horší výhled, tady vypadají že ještě přibraly. V interiéru to nevypadá špatně. Mohli by ale ubrat na hranách, přeci jen je to užitkáč tak by se měl nechat lehce vyčistit.

Snad si s tím ještě pohrají a nevypustí tohle ve verzi Transit ven :-)
14. 3. 2012 10:55
Jako nisan NV200
Styl exteriéru v zadní části mi připomíná Nissan NV200, vysoká hrana oken, obrovská plechová plocha na zádi a vlastně i na boku. Vůbec se mi to nelíbí