Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit má jako první hlavový airbag pro pět řad (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Automobilka Ford představuje boční hlavový airbag, jímž jsou vybavována patnáctimástná provedení nové generace největšího zástupce rodiny modelů Transit.

Modrý ovál podobně jako řada dalších automobilek pracuje na stále dokonalejším zajištění aktivní i pasivní bezpečnosti cestujících ve svých vozech. Mezi poslední novinky v oblasti airbagů patří u Fordu nedávno odhalený kolenní airbag spolujezdce v nové generaci Mustangu.

S odstupem necelého týdne představuje Ford další novinku v podobě bočního hlavového airbagu pro poslední generaci Transitu, jehož interiér nabízí v pěti řadách sedadel prostor pro patnáctičlennou posádku.

Tento boční hlavový airbag má při objemu 120 litrů na výšku 914 mm a je 4.572 mm dlouhý. V případě nehody se má nafouknout během zlomku vteřiny díky dvojici vyvíječů plynu. Ty jsou podle automobilky v současnosti největší v oblasti osobních a lehkých užitkových vozidel.

Ford Transit: Bezpečnost na výši

Na vývoji nového airbagu pro Transit spolupracovat Ford s TRW Automotive a novinka je ve voze ve složeném stavu uložena ve složeném stavu nad bočními okny a táhne se od A-sloupku prakticky až na záď.

V případě rozvinutí chrání airbag především oblast hlavy a krční páteře cestujících, sedících na krajních sedadlech. Díky skutečnosti, že je airbag jednodílný překrývá kromě oken i sloupky B, C a D, čímž snižuje riziko poranění pasažérů v jejich blízkosti.

Ford pro co nejlepší představu o rozměrech svého nového bočního hlavového airbagu pro patnáctimístný Transit uvádí, že pro nový sedan Ford Fusion, resp. evropské Mondeo má tento airbag na výšku 609 mm a je dlouhý 2.072 mm. Objem tohoto airbagu je pak 42 litrů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - JirkaV8
28. 6. 2014 21:16
o bag nejde, tranzity hnijí
V prvé řadě, některé tranzity této generace co vidím jsou pohnité už po 2-3 letech 8-s Nechápu jak v ojetinách můžou psát, že "čas si vylámal zuby". V tom případě bych nějaký bag řešil až jako položku č 158
28. 6. 2014 16:06
bag
To bude financni radosti, az to bouchne v ojetine.