Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford v prvním čtvrtletí výrazně snížil ztrátu

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Americká automobilka Ford Motor Company se právě nachází v procesu restrukturalizace, která by měla snížit náklady na výrobu automobilů. Hospodářské výsledky Fordu se i díky tomu pomalu zlepšují.

Americká automobilka Ford Motor ve čtvrtek oznámila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Příznivě se vyvíjí hospodářská ztráta automobilky, neboť v prvním čtvrtletí činila „pouze“ 282 milionů dolarů, což je ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zlepšení o více než 1,1 miliardu dolarů. Automobilka vykázala ztrátu již sedmé čtvrtletí po sobě. Bez zvláštních položek, zejména restrukturalizačních nákladů, by ztráta byla ještě nižší, a to 171 milionů dolarů (9 centů na akcii). Ztráta je mnohem nižší, než čekali analytici z Wall Street, kteří predikovali ztrátu ve výši 60 centů na akcii. V důsledku toho akcie Fordu po otevření newyorské burzy posílily o více než 5 %. Příznivě se vyvíjí i celkové prodeje, neboť Ford za první čtvrtletí utržil 43 miliard dolarů, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o 5,4 %.

Navzdory obecně lepšící se situaci se Ford nadále potýká s problémy na domácím americkém trhu, kde se ztráta automobilky oproti loňskému roku naopak prohloubila. Na americkém trhu Ford vykázal pokles prodeje o více než 13 %. Z Evropy a Jižní Ameriky Ford naopak hlásí zisky. Divize PAG zahrnující značky Jaguar, Land Rover a Volvo vykázala za stejné období zisk před zdaněním ve výši 402 milionů dolarů.

Nedávno jsme vás také v článku Ford vidí budoucnost v segmentu CUV informovali o zaměření Fordu na crossovery, na které automobilka hodně sází na své cestě k ziskovosti.

Dan Vořechovský
Diskuze (5)