Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford bude vyrábět auta společně s ruskou firmou Sollers

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Společný podnik s názvem Ford Sollers by měl zahájit provoz již v letošním roce.

Americký automobilový koncern Ford Motor ve středu podepsal s ruskou automobilkou Sollers dohodu o vytvoření společného podniku pro výrobu aut v Rusku.

Společný podnik s názvem Ford Sollers by měl zahájit provoz již v letošním roce. Dohoda byla podepsána v Moskvě za přítomnosti ruského premiéra Vladimira Putina.

Aktivity společného podniku budou zahrnovat továrnu Fordu nedaleko Petrohradu, která nyní vyrábí modely Focus a Mondeo. Jejich součástí budou dvě ruské továrny firmy Sollers. Závody budou podle Fordu vyrábět různé osobní i užitkové automobily, včetně dodávkových vozů Ford Transit, napsala agentura AP.

"Toto je historický den pro značku Ford v Rusku," uvedl šéf evropských aktivit Fordu Stephen Odell. "Rusko by se mělo do poloviny desetiletí stát největším evropským trhem s novými automobily. Poskytuje značce Ford obrovskou růstovou příležitost," dodal.

Podnikatelský svaz AEB dnes oznámil, že prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v prvních pěti měsících letošního roku zvýšil meziročně o 60 procent na 989.013 vozů. Z růstu poptávky na ruském automobilovém trhu těží rovněž Škoda Auto.

Ford tento týden uvedl, že hodlá do poloviny desetiletí zvýšit svůj celosvětový prodej přibližně o polovinu na zhruba osm milionů vozů ročně. Dodal, že na růstu se budou velkou měrou podílet Čína a Indie.

Ford letos zažil z hlediska zisku nejlepší první čtvrtletí za 13 let díky silnému prodeji na domácím trhu a poptávce po vozech s nízkou spotřebou. Firma zvýšila čistý zisk na 2,55 miliardy dolarů (42 miliard Kč) z 2,09 miliardy před rokem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)