Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford vyrobil B-Max s pořadovým číslem 100.000 (+video)

David Bureš
Diskuze (0)
Automobilka Ford sice slaví vyrobení jubilejního kusu B-Maxu, produkce tohoto nepřímého nástupce modelu Fusion ale zůstává za očekáváním.

Rumunská továrna Fordu ve městě Craiova slaví, vyrobeno zde bylo už 100.000 exemplářů malého MPV B-Max. Automobilka hovoří o úspěchu, je ale třeba zdůraznit fakt, že kvůli malému zájmu zákazníků byla výroba B-Maxu několikrát přerušena. Například během prosince se toto malé MPV vyrábělo pouze osm dní.

Jubilejní kousek má černě lakovanou karoserii v odstínu Panther, pod jeho kapotou pracuje přeplňovaný benzinový tříválec 1.0 EcoBoost. Automobil zůstane v Rumunsku, míří za rumunským zákazníkem.

Vic Startek, generální ředitel pro automobilový provoz rumunské divize Fordu, upozorňuje na fakt, že automobilka vyrobila 100.000 exemplářů B-Maxu za pouhých 18 měsíců od zahájení jeho výroby.

V loňském roce bylo prodáno 67.000 exemplářů B-Maxu. Toto číslo však zůstává za očekáváním, výrobce počítal s tím, že v roce 2013 vyrobí na 100.000 kusů tohoto modelu. B-Max byl loni čtvrtým nejprodávanějším modelem Fordu v Evropě, po Fiestě, Focusu a C-Maxu.

Aktuálně ze závodu Craiova vyjíždí asi 370 kusů B-Maxu denně. Vedle malého MPV jsou zde vznikají motory 1.0 EcoBoost a 1.5 EcoBoost.

Ford B-Max dostal netradiční karoserií, chybí mu totiž B-sloupky. Kombinace předních konvenčních křídlových dveří a zadních posuvných dveří znamená, že vstupní otvor pro cestující je dlouhý 1,5 metru. Spolu s malým SUV EcoSport, které se na evropských trzích začne prodávat příští měsíc, je toto malé MPV nepřímým nástupcem u nás velice oblíbeného hatchbacku Fusion.

David Bureš
Diskuze (0)