Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford začal navrhovat už i nábytek! Používá k tomu díly ze svých vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Automobilka Ford se stala prvním výrobcem, který vystavuje na nábytkářském veletrhu Salone Internazionale del Mobile v italském Miláně.

Ford předvede speciální designovou kolekci obsahující křeslo, lampu a hodiny. Charakteristické výrazové prostředky designu značky se v ní setkávají s aktuálními trendy. Na vytvoření kolekce spolupracoval Ford Design Futuring Team, který vede Erika Tsubaki, s návrháři Fordu z celého světa. Předměty budou k vidění v expozici nazvané Ford Design Lounge.

„Trendy, které vidíme v nábytku a módě, silně ovlivňují to, jak budou vozy Ford vypadat v nadcházejících letech,“ řekl Martin Smith, ředitel designu ve Ford of Europe. „Pro mnoho zákazníků je prvořadým kritériem při výběru nového automobilu výrazný a atraktivní vzhled. Z průzkumů víme, že to platí třeba o novém SUV Kuga.“

Odstíny laku Burnished Glow a Tectonic Silver, uvedené v loňském roce, odrážejí trend decentního luxusu, prosazovaný prémiovými italskými módními značkami. B-Max ve výbavě Titanium má v interiéru látky inspirované klasickým krejčovstvím Savile Row. Designéři se při návrhu automobilových interiérů nechávají inspirovat nejrozmanitějšími zdroji, od nábytku přes líčidla až po šperky.

„Inspiraci pro svoji práci v automobilovém designu hledám v nábytkářských trendech,“ řekl Dennis Sartorello, vedoucí designér ve Ford of Europe. „Je to vlastně obrácení rolí, když jsme teď navrhli pro Salone del Mobile nábytek inspirovaný vozy Ford.“

Design Fordu je ovlivňován rovněž technickým vývojem a trendy na internetu včetně sociálních médií. EcoSport dostane jako jeden z prvních Fordů prodávaných na evropském trhu rozhraní Sync AppLink umožňující ovládat aplikace v chytrých telefonech hlasem pomocí komunikačního systému Sync.

„Sociální média již dnes ovlivňují vzhled našich interiérů; dalším krokem bude zaměřit se na to, jakým způsobem by zákazníci mohli vyjádřit pocity a emoce skrz zevnějšky svých vozů,“ řekl Eugen Enns, designér exteriérů ve Ford of Europe.

Dobrým příkladem spojení designu a moderních technologií je vývoj v oblasti diodových světel. Sestavy LED umožnily Fordu zmenšit velikost světlometů a zeštíhlit jejich proporce. „Zavedení diodové technologie mělo obrovský dopad a je tedy ideálním subjektem pro prezentaci Fordu na Salone del Mobile,“ řekl Smith.

Fordem navržená lampa vystavovaná v Miláně používá diody z vnějšího i vnitřního osvětlení vozů Ford a má stejnou povrchovou úpravu jako díly v interiérech automobilů. Tvar lampy i elegantního křesla je inspirovaný typickou lichoběžníkovou maskou. Oba kusy nábytku jsou čalouněny luxusní kůží Bridge of Weir, kterou lze nalézt i v nejvyšších úrovní výbavy. Hodiny Ford Design představují ukázku luxusního zevnějšku odvozeného od vzhledu ukazatelů v přístrojových panelech současných vozů.

„Tým Ford Design se po léta účastní akcí jako Salone del Mobile v roli kreativního pozorovatele a nyní zde vystavuje produkty navržené automobilovými designéry,“ řekla Tsubaki. „Řada společností má přístup k technologiím, ale jsou to zejména design a inovace, čím některé produkty vyčnívají nad ostatní.“

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
21. 11. 2020 22:40
Nábytek
Tak na tom si nemyslím, že je něco špatně. Ford dělá skvělé auta, tak nevidím sebemenší důvod, proč by nemohli vyzkoušet dělat i svůj vlastní nábytek :-) MImochodem, našel jsem super web na nábytek, sice to není Ford, ale kvalita je to také pořádná... Web je to tento https://www.hmnabytek.cz/