Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formula XF 10 – budoucí Jaguar?

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Fuore Design představil v Barceloně koncept Formula XF 10. Tato studie je postavena na technice Jaguaru a její snahou je připomenout slávu značky a propojit ji s výjimečností vozů F1...

Fuore Design představil v Barceloně koncept Formula XF 10. Nic vám neříká jméno firmy? Co takhle Mitsubishi Pajero Evolution, vítěz letošního Dakaru, nebo Subaru B11S, ozdoba autosalónu v Ženevě? Přesně to jsou jejich nejznámější kreace.

Formula XF 10 je postavena na technice Jaguaru a její snahou je připomenout slávu značky a propojit ji s výjimečností vozů F1. Již samotné jméno v sobě ukrývá vše podstatné, písmeno X je odvozeno od slavných dvoumístných Jaguarů z 50. let, F se pojí s Formulí 1 a číslo 10 je počet válců motoru vozů F1 a také této studie.

Přesto, že se jedná pouze o studii, je plně funkční a její parametry by ji jistě vymrštily do nejvyšší společnosti současných supervozů. Díky svému motoru V10 se čtyřventilovou technikou o objemu 7,0 litru a výkonu 640 koní (470 kW) a nepříliš vysoké hmotnosti 1350 kg dosahuje vynikající dynamiky. Zrychlení z 0-100 km/h zvládne za bleskových 3,8 sekundy a nejvyšší rychlost leží nad 330 km/h. Motor je umístěn před zadní nápravou vozu dlouhého 4,55 metru, širokého 1,98 m a vysokého 1,21 m.

Design a konstrukce byla navržena firmou Fuore Design pod vedením Erwina Himmela v Barceloně, ale stavba prototypu byla provedena v Itálii. Turínský specialista Stefano Ardagna a jeho firma Modarte patří mezi nejlepší specialisty na stavby prototypů a v jeho dílnách se celá studie zhmotnila do plně funkčního vozu.

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)