Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fotogalerie: Kopřivnické dny techniky. Spousta zábavy zadarmo v areálu Tatra Trucks

Jan Mička
Diskuze (3)
O uplynulém víkendu pořádala společnost Tatra Trucks další ročník Kopřivnických dnů techniky. Akci jsme navštívili a byla velmi vydařená!

Společnost Tatra Trucks měla ve spolupráci s městem Kopřivnice letošní ročník Kopřivnických dnů techniky velmi dobře organizačně naplánovaný. Místem konání se stal areál automobilky, díky čemuž nebyla nouze o parkovací místa a „nepojízdní“ návštěvníci mohli využít kyvadlovou autobusovou dopravu z centra až na polygon. To všechno zdarma včetně vstupného, a tak to má z mého pohledu vypadat. Program začínal v sobotu v 9:00, po dopravních zácpách však nikde nebylo vidu ani slechu.

Do areálu společnosti Tatra Trucks jsem dorazil okolo desáté hodiny dopolední, kdy už byl program v plném proudu. V jistém smyslu šlo o jakýsi den otevřených dveří, protože v sobotu i v neděli byly v době od 10 do 15 hodin zpřístupněny montážní haly Tatra, Tawesco (vývoj a výroba lisovacích nástrojů a přípravků) a Tatra Defence Vehicle (armádní vozidla), přičemž prohlídky probíhaly prostřednictvím elektronických průvodců u každého pracoviště.

Tohle by měl zažít každý, koho alespoň trochu zajímají auta, protože osobní zkušenost okořeněná nádhernou vůní strojních dílen se jenom tak neomrzí. Chtěl jsem vám zážitek zprostředkovat alespoň fotograficky, hned u vstupu mi ale bylo taktně připomenuto, že se v halách nesmí fotit ani natáčet…

Na montážních linkách toho nicméně bylo k vidění mnoho – od malých sestav až po kompletní podvozky s kyvnými polonápravami, kabiny Tatry Phoenix připravené k namontování, nebo obrněné kabiny pro armádní speciály. Pláty plechu tlusté jako prst dospělého muže jednoznačně vzbuzovaly respekt!

Hlavní program probíhal na přilehlém tatrováckém polygonu. Okolo poledne bylo vedro k zalknutí, organizátoři ale tu a tam prohnali kropicí vůz a zvlažili jak rozpálený asfalt, tak propocené návštěvníky. Hned z kraje byla k vidění přehlídka dakarských kamionů, mezi nimiž nechyběly ani Tatry Phoenix a Fat Boy týmu Tatra Buggyra Racing.

Jen co by kamenem dohodil stála celá plejáda osobních tatrovek, nechyběla prezentace místních prodejců a tolik oblíbené driftovací speciály. Kdo měl chuť a vystál dlouhou frontu, mohl se povozit v nákladních tatrách, supersportech Ferrari F430 a Lamborghini Gallardo, na motokárách, čtyřkolkách, či si vyzkoušet jízdu s rádiem řízenými modely. Za vrchol považuji jízdu v obrněných transportérech OT-64, které zde byly hned ve dvou provedeních.

Kopřivnické dny techniky měly velký úspěch už v loňském roce. I tehdy počasí spíše lákalo k návštěvě koupaliště, podle organizátorů však nakonec do areálu společnosti Tatra Truck zavítalo okolo 20.000 návštěvníků. Největší zájem by o svezení tatrovkami a vynesení jeřábem do sedmdesátimetrové výšky.

Jan Mička
Diskuze (3)
7. 6. 2016 06:46
Honzo
Jenom bych upřesnil, že Tawesco se nezabývá ani tak vývojem a výrobou lisovacích nástrojů, jako samotným lisováním :-)
7. 6. 2016 06:44
Re: Tatra
Slyšel :-)
Avatar - Twingo
6. 6. 2016 18:24
Tatra
Vypadá to že je Tatra opět na vzestupu a že se jí daří.

PS: Slyšel někdo něco o projektu Game 4 Tatra pro žáky základních a středních škol?