Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový rok po francouzsku: 1067 zapálených dopravních prostředků

Aleš Jungmann
Diskuze (97)
Francouzská vláda zveřejnila nelichotivý účet: na Nový rok ve Francii shořelo 1067 aut, dodávek, motorek a skútrů.

Pálení cizích dopravních prostředků je ve Francii velkým problémem. Každý rok najde zničené auto přes 40 tisíc majitelů (!), což už pomalu hraničí s označením této primitivní zábavy za francouzský národní sport.

Takováto forma žhářství je poměrně mladým fenoménem s kořeny v devadesátých letech, kdy tímto způsobem proti systému protestovali mladí obyvatelé sociálně slabších a vyloučených komunit. Dnes jde však většinou opravdu pouze o zábavu mladistvých, kteří mezi sebou soutěží o to, kdo daný večer způsobí na předměstí daného města větší apokalypsu.

Poslední noc minulého roku bylo v ulicích velkých měst na 53 tisíc policistů, přesto se výtržníkům podařilo zničit přes tisíc zaparkovaných dopravních prostředků. Alespoň malý náznak optimismu však můžeme najít ve statistikách: minulý rok byla situace o zhruba deset procent horší.

Takováto nezvladatelná situace nahrává i pojistným podvodníkům, kteří své auto zapálí úmyslně: podle vládních zdrojů nejde v dobách ekonomických problémů o zanedbatelné číslo a podvody se na celkovém počtu nahlášených událostí mohou podílet až jednou třetinou.

Aleš Jungmann
Diskuze (97)
6. 1. 2014 20:28
Re: Klasický multi-kulti korektný článok
Jsem generace, ktere slovenstina nedela nejmensi problem, ikdyz priznam, ze informace, co se ke mne dostala vcera, ze smrkovec je modrin, pro mne novinkou byla. Prectu si to. Jiste ze prakticky pokazde je minimalne znacna cast problemu na strane minority, ale ty nejde vyresit bez pomoci (nekdo by to mohl nazvat potirani kulturnich specifik) vetsiny vyresit nejdou. Je treba vzdy mit na pameti, ze pokud se problemy vyresit podari, benefity budou zejmena na strane majority...
Avatar - jozephko
6. 1. 2014 19:28
Re: Klasický multi-kulti korektný článok
Ak máš 10-15 minút času a nerobí ti problém čítať aj náročnejšie texty v slovenčine, prečítaj si tento analytický článok o islame. Ide dosť do hĺbky, oveľa viac ako sa bežne dá v mienkotvorných médiách prečítať.
Ale po jeho prečítaní možno pochopíš, prečo existuje toľko problémov medzi pôvodnými obyvateľmi a moslimskými prisťahovalcami. A že príčina problémov asi nebude na strane pôvodných Európanov...
[odkaz]
6. 1. 2014 19:01
Re: Klasický multi-kulti korektný článok
Ja se v zadnem pripade nesnazim obhajovat jakyhokoliv bastarda, ktery si pro vybiti vlastnich frustraci vybere cizi majetek. At uz je to zapalovani aut nebo sprayerstvi. Multikulturni spolecnost je realitou, neda se proti ni zadnym rozumnym zpusobem bojovat, ale je mozne ostranovat negativni nasledky pro majoritu. Prvni krok je pochopeni pricin. Prvni pohyb spravnym smerem, abychom tento krok ucinili, je odmitnout zjednodusujici pohledy na vec - zapaluji auta, protoze jsou Arabove, bydli v chatrcich a kradou kovy, protoze jsou Romove. Takto to opravdu neni a uz jsme se jako lidstvo parkrat timto smerem poucili. Na cely pohled je treba se divat velmi komplexne, cenne jsou osobni zkusenosti. Vezmi si, jak se v USA divali na ruzne pristehovalecke komunity, Italove, Irove, Portorikanci, vsichi byli brani jako menecenni. Behem dekad se ale zejmena vzdelanostni politikou podarilo zrusit izolovanost techto komunit a zaroven zmizela i vysoka kriminalita, ktera pochazela zejmena z izolovanisti "vlastnich:" pravidel a nizkeho socialniho statutu. Na jednu stranu jiste je treba branit nekontrolovanemu prilivu uprchliku z tretich zemi do EU, na druhou stranu, moralni imperativ nam jako lidem veli nenechat chcipat prislusniky vlastniho druhu nekde jinde na planete, pokud tomu muzeme zabranit. Do budoucna bych roli EU videl zejmena ve vytvareni ekonomickych prilezitosti v zemi puvodu utecencu (ktere casto musi predchazet stabilizace politickych pomeru i za cenu vojenske intervence). Holt kdyz si predstavim, ze jsem se narodil v Syrii, taky udelam maximum pro to, abych odtam vypadl a mohl zit nekde jinde a proc ne treba v EU.
6. 1. 2014 01:53
Doporučuji jet na dovolenou do Francie,
třeba na motorce, dokud není pozdě. Už dnes je podle oficiálních pramenů 20% obyvatel Francie muslimského vyznání, neoficiálně je to už 25%. Při prakticky 10x vyšší porodnosti je jen otázkou krátkého času, kdy původní Francouze přečíslí. A potom zcela v souladu s principy demokracie si většinově prohlasují nové pořádky - můžeme jen hádat, co to bude...
Už dnes to vypadá, že ve velkých městech tvoří většinu. Přes den jsou mnohem víc vidět, protože narozdíl od ostatních Francouzů většinou jen pobírají dávky a flákají se po městě. A nejlepší jsou ty tzv. "sociálně vyloučené čtvrti". Hromady sutin, odpadků, vraky aut, téměř neprůjezdné cesty. Nebezpeční výrostci házející ze srandy po projíždějících co jim přijde pod ruku. Policie zcela bezmocná, dávno zde žádné přestupky neřeší. Na venkově a v menších městech je to samozřejmě pořád ta stará známá pohodová Francie, ale velká města se začínají pomalu měnit na "válečnou zónu".
6. 1. 2014 00:11
Re: Pozor, nepsat nic špatného, přijdou květinkáři a moralis
Normalne z toho neusnu asi.
Pausalizujes tady podobne nesmyslne, jako nedavno tady nekdo tvrdil, ze 45-65% je drtiva vetsina. >:-[]