Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzi chystají autobus, který bude převážet lidi a jejich auta. Jezdit má na vodík

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Francouzský start-up Symone chce v příštím roce představit funkční prototyp autobusu s velice neobvyklými vlastnostmi.

Zajímavý je už pohon, společnost totiž autobus vyvíjí jako vozidlo s elektrickým pohonem na vodíkové palivové články.

Ještě interesantnější je ale celková koncepce. Má jít o dvoupatrový autobus, který kromě osob bude převážet také jejich auta nebo motorky. Zjednodušeně řečeno si tak tohle vozidlo můžeme představit jako jakousi silniční nebo spíš dálniční alternativu autovlaku.

Symone svoje řešení nabízí jako možnost, jak snížit provoz zejména na dálnicích a současně redukovat dopad cestování na životní prostředí. Firma přitom samozřejmě pracuje s předpokladem, že naložený autobus - zvlášť vodíkový - zatíží životní prostředí výrazně méně, než kdyby stejnou trasu cestující absolvovali na vlastní pěst s jejich vozy a motocykly. Auta a motorky přesto budou mít u sebe a v cíli cesty je budou moci normálně používat. Společnost dále tvrdí, že její návrh by mohl mít také pozitivní vliv na bezpečnost na silnicích.

Autobus má nabídnout prostor pro 20 cestujících a pro maximálně 5 automobilů a až 5 motocyklů. Vozidla najdou místo "v patře", přičemž doba nakládky údajně zabere maximálně 15 minut.

V kabině pak firma pasažérům slibuje vysoký komfort, pohodlná sedadla, zábavní systém, Wi-Fi připojení nebo občerstvení. Rezervace jízdenek, nebo spíš místenek, bude probíhat přes web společnosti, případně přes aplikaci v telefonu.

Symone chce už v příštím roce prezentovat funkční prototyp. Termín není zvolen náhodně - na konci července se v Paříži rozběhnou letní olympijské hry a na Francii bude upřena pozornost celého světa. A start-up by toho rád využil. Do roku 2030 by pak společnost chtěla postavit minimálně stovku těchto zvláštních autobusů.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Doporučujeme

17. 3. 2023 10:52
Re: Jezdit má na vodík
hlavne misto 5 aut se spotrebou 5l pojede tadle popelnice za 40l/100…
Avatar - Ozzman
17. 3. 2023 10:06
Jezdit má na vodík
A ve skutečnosti bude mít pod kapotou HDI :D
17. 3. 2023 08:04
Jules Verne
má pokračovatele :yes:
17. 3. 2023 07:12
Dobrá pitomost
Kdo do tohohle dá prachy, tak si zaslouží aby o ně přišel.
17. 3. 2023 06:51
Zbývá navrhnout autobus
Který bude převážet autobusy, které převážejí lidí a jejich auta.