Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzská vláda prý již hledá nového kandidáta do čela Renaultu

Diskuze (4)
Francouzská vláda hledá kandidáta, který by nahradil současného šéfa automobilky Renault Carlose Ghosna, který je v Japonsku podezřelý ze zneužívání pravomocí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Správní rada Renaultu ve čtvrtek potvrdila své předchozí rozhodnutí, že Ghosn zatím zůstane v čele firmy a po dobu nepřítomnosti ho zastoupí jeho náměstek Thierry Bollore.

Členové správní rady byli na zasedání krátce informováni o vyšetřování v partnerské japonské automobilce Nissan, které vedlo minulý měsíc ke Ghosnovu zatčení. Manažer je obviněn, že zatajil ve firemních výkazech část svých příjmů. Nissan propustil Ghosna z vedení firmy tři dny po jeho zadržení, Renault však zatím odolává a nechal ho ve funkci.

Podle zdrojů na čtvrtečním zasedání několik členů správní rady v čele s Cherie Blairovou, manželkou bývalého britského premiéra, vyjádřilo nespokojenost s tím, že firma nadále podporuje Ghosna a vyčkává, co bude dál. Vládní úředníci podle nich již začali hledat možné kandidáty, kteří by ho mohli nahradit. Údajně je mezi nimi i šéf Toyoty Didier Leroy.

Francie je s 15 procenty největším akcionářem Renaultu. Ve správní radě má dvě křesla a obvykle hraje velkou roli v rozhodování o dalších plánech. Ministerstvo financí se k informacím odmítlo vyjádřit.

Obvinění Ghosna vyvolalo obavy o budoucnost automobilové aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Generální ředitel Nissanu Hiroto Saikawa již vyzval ke změnám, které by oslabily kontrolu francouzské firmy. Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu zhruba 15procentní podíl. Nissan rovněž vlastní více než třetinový podíl v Mitsubishi a má nad touto japonskou automobilkou faktickou kontrolu.

Diskuze (4)
Avatar - Bako
16. 12. 2018 14:47
Carlos
Takový obvinění jsou na pováženou, mají jasný důkazy? >:D
Avatar - Beefcake
14. 12. 2018 16:00
Re: tak doufejme
Netrep blbosti, prave som ta chcel nominovat.
14. 12. 2018 15:14
Re: tak doufejme
Luftjarda by to v pohodě zvládl :-!
Avatar - Ada je zase tady
14. 12. 2018 09:42
tak doufejme
že to nebude další pošuk zkřížený s narcisem ;-)