Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Frýdek-Místek rozšiřuje svůj projekt MHD zdarma

redakce AUTO.CZ

Město Frýdek-Místek rozšiřuje svůj projekt MHD zdarma. Od 31. srpna se bude týkat už 17 míst, kromě území města a nejbližších vesnic se rozšíří například do Kozlovic, Brušperka nebo na okraj Ostravy. ČTK o tom informovala mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Cestující zaplatí 299 korun za vydání speciální čipové karty a pak už jen jednu korunu jako roční jízdné. Jednotná běžná jízdenka stojí u řidiče deset korun.

Projekt MHD zdarma spustilo město v březnu roku 2011. Kromě Frýdku-Místku platil ještě ve Starém Městě, Sviadnově a Řepišti. V roce 2012 se rozšířil o Hukvaldy a Visalaje a od loňského prosince i o Staříč, Paskov, Žabeň, Bašku, a Janovice. Nově bude MHD zdarma jezdit do Palkovic, Kozlovic, Metylovic, Fryčovic, Pržna, Brušperku a na točnu autobusů v Ostravě-Nové Bělé.

"Celkem město Frýdek-Místek nabídne zdarma spojení s celkem 17 mimoměstskými lokalitami," uvedl náměstek frýdecko-místeckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Ke spuštění projektu vedl město pokles počtu cestujících, s tím související vzrůstající náklady na provoz autobusových linek a také nárůst počtu osobních aut ve městě. "V roce 2010, tedy před spuštěním projektu MHD zdarma, jsme evidovali 3,8 milionu přepravených cestujících, vloni jich bylo téměř 5,7 milionu, což je nárůst o téměř dva miliony cestujících, a letošní statistiky nasvědčují tomu, že jich bude opět více," uvedl Deutscher.

redakce AUTO.CZ