Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fuso Canter E-Cell míří k prvním zákazníkům

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Čistě elektřinou poháněná vozidla Fuso Canter E-Cell míří k prvním osmi zákazníkům, u nichž budou testována v reálném provozu.

V roce 2010 se na IAA v Hannoveru představil koncept užitkového elektromobilu Fuso Canter E-Cell, který vycházel ze sériového vozidla Fuso Canter 3S13 s celkovou hmotností 3,5 tuny a měl dojezd kolem 120 km.

V následujících letech bylo investováno zhruba 5,5 milionu Eur do vývoje a také do vybavení výrobního podniku v portugalském Tramagalu. Právě odtud letos vyjíždí letos první vozy Fuso Canter E-Cell, které budou zákazníky využívány v běžném provozu.

Základem těchto vozidel je stejně jako v případě konceptu konveční sériový Canter s rozvorem náprav 3.400 mm a v závislosti na použití mají tyto elektromobily valníkovou nebo skříňovou nástavbu. Tato první sériová vozidla mají povolenu celkovou hmotnost do 6,0 tuny, z nichž užitečné zatížení představuje rovná polovina.

K pohonu Fuso Canter E-Cell je využíván elektromotor o výkonu 110 kW (150 k) a točivém momentu 650 Nm, který je umístěn za kabinou v rámu vozidla a prostřednictvím jednostupňové převodovky roztáčí zadní kola. Maximální rychlost, je stejně jako u konvenčních vozidel této hmotností třídy, omezena na 90 km/h.

Potřebnou energii dodávají lithium-iontové baterie s kapacitou 48,4 kWh, které jsou uloženy v pouzdrech po stranách rámu mezi předními a zadními koly. Dojezd na jedno nabití má být přes 100 km a dobíjení na plnou kapacitu ze standardní sítě zabere kolem sedmi, zatímco při použití rychlonábíječky se sníží na jednu hodinu.

Schopnosti těchto elektřinou poháněných lehkých nákladních vozidel budou nejprve v rámci testovacího programu po dobu jednoho roku využívat zákazníci v Portugalsku. Z nich lze jmenovat například město Lisabonu, kde bude sloužit zahradníkům a při likvidaci odpadu. Podobnou službu bude Fuso Canter E-Cell vykonávat i v Abrantes, zatímco Porto jej bude využívat pro přepravu nejrůznějších zásilek a firma Transporta jej nasadí do rozvážkové služby.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)