Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Futuristický osobák Tatry vznikl u nás a vypadá úžasně. K realitě má ale hodně daleko

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
O návratu kopřivnické automobilky do světa osobních aut se spekuluje už delší dobu. Jak ale víme z dřívějška, obdobné nadčasové vozy jen tak stavět nebude.

Jak by to vypadalo, kdyby se Tatra zaměřila na vozy zítřka? Představu nám už před časem dal talentovaný český designér Miloslav Melichárek, jenž vlastní koncept Tatra 7X prezentoval na síti Behance.

„Koncept Tatra 7X navazuje na ikonickou aerodynamiku vozu,“ vysvětluje Melichárek a připomíná, že tehdejší design osobních aut Tatra se proslavil po celém světě. „Navázal jsem na to a rozvinul aerodynamické tvary nejúspěšnějšího modelu 87,“ prozradil autor zdroj inspirace, kterým byl vůz tvořený v letech 1937 až 1950.

Tatra 7X vznikla pouze coby zmenšený model a nemá daleko k futuristickým konceptům ani těch největších světových automobilek. Pozoruhodná je hlavně protáhlá záď se svažující se střechou, moderní kola s výraznými nápisy Tatra a nechybí ani ikonická ploutev.

Před časem jsme vás informovali o tom, že by společnost Tatra mohla na současné úspěšné období navázat obnovením tvorby osobních aut. Nešlo by však o zcela nové vozy s moderním designem, naopak. V Kopřivnici by rádi stavěli repliky svých nejslavnějších modelů.

V hledáčku není jen stavba historických kopií, ale vozy, které splní přísné emisní i bezpečnostní normy dnešních dní. Moderní by byla technologie, motory a dost možná by nechyběly ani asistenčními systémy. Vše by zůstalo zabaleno v pro Tatru kultovních tvarech.

Nepočítejte však s tím, že půjde o masové zboží. Unikátnost produktů nasvědčuje tomu, že na zakázku budou vyrobeny jen jednotky kusů pro vyvolené. Pokud vše klapne, novodobého osobáku bychom se mohli dočkat kolem roku 2020.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - petr164
16. 11. 2017 16:44
Originalita i smysl pro vyváženost
Sice mi uniklo, kdo je autorem skic, ale právě ty skicy odhalují designerskou vytříbenost. Je v nich kus stylistických prvků z historie, avšak skvěle moderně pojatých. Kdo nerozumí designu a stylistice, tomu zůstávají pouhé odsudky neschopných.
Avatar - chalan66
16. 11. 2017 13:19
Pekné
Prečo by Tatra nemohla mať osobák a robiť dizajnové cvičenia ? Veď to robí každá automobilka a niektoré prvky sa ukážu v seriovkách ! Tak prečo tá kritika ? Mne sa páči.
16. 11. 2017 09:33
Futuristický osobák Tatry vznikl u nás a vypadá...
... úplně "skvěle". >:D >:D >:D Na papíře. :-! Ještě že jen tak! 8-s
16. 11. 2017 08:57
Tatra
Nejsem nějakej podporovač futuristických vizí, ale tohle se mi docela líbí. Po mírném připažení a dodržení konstruktérských možností, by pak mohl umírněný koncept mít úspěch ( podobné výkřiky minulých příspěvků měla i Eifelofka, a měl ho jistě i Tatraplan; k novým věcem omdlení křupani patří)
Avatar - nolinek
16. 11. 2017 08:46
Re: Příšerné!
ne, je to OK, ale je to jen design