Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Galerie z veletrhu užitkových vozidel v Birminghamu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Veletrh užitkových vozidel pořádaný v první polovině dubna v Birminghamu je největší akcí svého druhu ve Velké Británii a patří k největším v Evropě.

Letošní ročník The Commercial Vehicle Show v Birminghamu se odehrál v termínu od 9. do 11. dubna a stal se místem několika premiéra. Více než 420 vystavovatelů, zastupujících přes 500 výrobců a dodavatelů, na ploše o rozloze 57 000 metrů čtverečních rozdělené do tří hal a venkovních prostorů, představovalo produkty od brzdových destiček až po 44tunová nákladní vozidla.

Mezi největší novinky se letos zařadila světová premiéra nového Transitu Courier. Ten je součástí historicky největší generační výměny užitkových vozidel značky Ford na evropském trhu, při níž automobilka nahradila dosavadní Transit Connect a Transit rovnou čtyřmi různými řadami modelů pojmenovanými Transit Courier, Transit Connect, Transit Custom a Transit. Kromě kompletní palety Transitů představil Ford i úspornou Fiestu Van ECOnetic a novou generaci pick-upu Ranger.

Britskou premiéru měl v Birminghamu elektřinou poháněný Citroën Berlingo, který se poprvé představil na loňském IAA v Hannoveru. Kompletní nabídku svých lehkých užitkových vozidel vystavil italský Fiat a na jeho stánku byly k vidění modely Fiorino, Doblo, Scudo i Ducato v několika různých provedeních.

Nissan vystavoval svůj nejmenší užitkový model NV200 v dodávkovém i osobním provedení a nezapomněl ani na elektřinou poháněnou verzi e-NV200. Na stánku japonské značky nechyběl ani dodávkový model NV400 a nákladní Cabstar.

Mezi tradičními výrobci lehkých užitkových vozidel působí v současnosti lehce kuriózním dojmem Mini se svou dodávkovou verzí kombi Clubman pojmenovanou Clubvan. Naopak k tradičním účastníkům veletrhu patřilo Isuzu se svými pick-upy a nákladními automobily.

Mercedes-Benz v Birminghamu představil průřez svou nabídkou od modelu Citan přes Viano a Vito ke Sprinteru. Mezi nákladními vozy byl zastoupen Actros, Antos i nový Arocs. Nechyběl ani zástupce řady Unimog s hasičskou nástavbou.

Automobilka DAF přivezla novou generaci modelové řady XF s motory splňujícími Euro 6, zatímco Iveco se pochlubilo modelem Stralis Hi-Way ověnčeným titul International Truck of the Year 2013.

Švédská společnost Volvo Trucks na veletrhu představila zástupce nových generací svých modelových řad FH a FM, přičemž pro druhou jmenovanou šlo o výstavní premiéru.

Vedle výrobců lehkých, středních a těžkých nákladních vozidel vystavovali své produkty i společnosti, které se zabývají produkcí přívěsů a návěsů nebo nástaveb. Na své si přišli i příznivci historických modelů, na než čekala tříkolka Reliant v dodávkové verzi i těžká nákladní vozidla značek Foden a ERF.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)