Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors: evropské diesely pro americké vozy

Libor Zezulka
Diskuze (15)
Nová platforma Epsilon 2, na které chce GM stavět budoucí vozy střední třídy, umožní sdílet velké množství dílů a také nabídnout v amerických modelech evropské turbodiesely.

O vznětové motory dosud nebyl v USA zájem. Američany vysoká spotřeba milovaných velkoobjemových šesti či osmiválců netrápila a navíc mnoho automobilek neumělo z různých důvodů vznětový motor pro americké modely nabídnout. General Motor se rozhodl situaci změnit a postavit budoucí vozy střední třídy na nové platformě Epsilon 2, jež umožní zástavbu moderních evropských vznětových motorů do amerických modelů.

Přestože například Pontiac G6 stojí na společné platformě (Epsilon) s Opelem Vectra nebo Saabem 9-3, neznamená to, že se G6 automaticky nabízí, nebo může nabízet s naftovým motorem, neboť vývoj evropských a amerických modelů probíhá odděleně a nezávisle na sobě. Idea General Motor spočívá v tom, že na platformě Epsilon 2 budou vyrůstat koncernové vozy na celém světě, které budou sdílet rozměry a maximální množství komponent.

Když se potom zákazník v Severní Americe rozhodne, že si přeje americký automobil s evropským naftovým motorem, nebude splnění tohoto požadavku představovat pro kteroukoliv automobilku GM problém. Jelikož i Američanům začíná rostoucí cena benzínu a vysoká spotřeba jejich vozů vadit, může nová strategie General Motors slavit za několik let velký úspěch.

Libor Zezulka
Diskuze (15)