Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors po roce opět v zisku (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Šéf koncernu General Motors Rick Wagoner je spokojen se současným hospodářským vývojem automobilky. Společnosti rychle rostou zisky z podnikání na zahraničních trzích. Na domácím trhu pak koncern pomalu stabilizuje svou situaci.

Největší americká automobilka General Motors dnes oznámila, že v uplynulém čtvrtletí vytvořila čistý zisk ve výši 891 milionů dolarů. Ve stejném období loňského roku vytvořila automobilka ztrátu ve výši 3,4 miliard dolarů. Bez započítání výjimečných položek dosáhl čistý zisk za druhé čtvrtletí dokonce 1,4 miliardy dolarů, přičemž v loňském roce to bylo 1,1 miliardy dolarů. Koncern zahájil v roce 2005 rozsáhlou restrukturalizaci, jejíž náklady se do hospodaření společnosti projevují jednorázovými položkami. V uplynulém čtvrtletí šlo kromě nákladů na restrukturalizaci také o náklady související s bankrotem výrobce autodílů Delphi.

Celkové tržby automobilky v uplynulém čtvrtletí sice klesly z 53,9 miliard ve druhém čtvrtletí roku 2006 na 46,81 miliard, avšak příjmy automobilové divize o více než miliardu vzrostly na 45,9 miliard dolarů. Šéf koncernu Rick Wagoner shrnul výsledky tak, že se automobilce vyplatila expanze na klíčové rostoucí trhy, kde pokračuje rychlý růst prodeje a zisků. Na domácím trhu pak automobilka pokračuje v restrukturalizaci svého podnikání, s níž je Wagoner velmi spokojen.

V Severní Americe dokázala automobilka svou ztrátu výrazně snížit z loňských 3,95 miliard na 39 milionů dolarů. V Evropě se pak podařilo automobilce dosáhnout nejlepšího čtvrtletního výsledku za 11 let. Čistý zisk dosáhl 217 milionů dolarů, když ve stejném období loňského roku automobilka vykázala ztrátu 39 milionů dolarů. Zisk koncernu v asijsko-pacifické oblasti dosáhl 227 milionů, což oproti loňskému výsledku znamená pokles o téměř 40 %. Více než polovinu loňského zisku však tvořil výnos z prodeje podílu v japonské společnosti Isuzu Motors. V tomto regionu koncern zaznamenal největší nárůst zisku v Číně. V Jižní Americe vytvořil koncern nejlepší výsledek v tomto desetiletí, když vykázal zisk ve výši 213 milionů dolarů.

Do výsledku v následujícím čtvrtletí se promítne příjem ve výši 5,6 miliard dolarů z prodeje divize Allison Transmission. O prodeji více v článku General Motors prodává divizi Allison Transmission.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)