Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors stále jedná o převzetí Protonu

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Ztrátová malajsijská automobilka Proton, která je v našich končinách známá ponejvíce jako vlastník britské automobilky Lotus, stále nemá strategického partnera. Malajsijská vláda však pokračuje v jednání o vstupu americké automobilky General Motors.

Osud ztrátové malajsijské automobilky Proton je stále nejistý. Malajsijská vláda chtěla automobilce najít partnera do začátku dubna tohoto roku, což se zjevně nepovedlo. Mluvčí automobilky General Motors Rob Leggat agentuře Bloomberg potvrdil, že největší americká automobilka o možnosti vstupu do Protonu stále jedná, přičemž však jde stále jen o předběžné negociace. K jednáním o osudu automobilky Proton se naopak odmítl vyjádřit její mluvčí Faridah Idris. Definitivně však ztroskotaly rozhovory s německým koncernem Volkswagen, který do Protonu nevstoupí.

Automobilka Proton, která byla založena v roce 1983, se nachází v obtížné situaci, neboť stále ztrácí tržní podíl. Automobilka má nyní na domácím trhu zhruba třetinový podíl, zatímco v 80. letech minulého století držela až dvě třetiny trhu. Pokles tržního podílu Protonu na 32 % v minulém roce mimo¨jiné znamená, že se největší malajsijskou automobilkou stala konkurenční Perodua, která drží zhruba 40 % trhu. Proton také v únoru oznámil největší čtvrtletní ztrátu za posledních 8 let a akcie automobilky klesly tento rok již o 17 procent.

Vláda, která v automobilce drží 43% kontrolní podíl, preferuje vstup zahraničního partnera, který by přinesl vyspělé technologie. Podle analytiků je dokonce osud automobilky na příchodu zahraničního partnera zcela závislý.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)