Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Giugiaro Frazer-Nash Namir v Ženevě 2009

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Na 79. autosalonu v Ženevě nemohou chybět ani slavní italští automobiloví návrháři. Giugiarův Italdesign přivezl koncept hybridního supersportu Namir.

Tento zajímavý automobil vznikl ve spolupráci s britskou firmou Frazer-Nash Research Limited. Ta se v současnosti zabývá vývojem a výrobou hybridních systémů, ale jedná se prakticky o tutéž společnost, kterou v roce 1923 založil Archie Frazer-Nash. Vyráběla převážně menší sportovní automobily, a to až do roku 1960. Ve třicátých letech spolupracovala s BMW a po druhé světové válce s firmou Bristol. Vozy této značky jsou dnes velice vzácné, neboť jich za necelých 40 let vzniklo jen 450!

Ženevský koncept Namir (v arabštině tygr) nese právě logo Frazer-Nash. Italdesign vystavuje celkem tři kusy – silniční verzi, závodní provedení, které je nejspíše maketou a samostatný podvozek. Dvoumístný plug-in supersport je poháněn kombinací blíže nespecifikovaného rotačního motoru o objemu 814 cm3 a čtyř elektromotorů, systém o celkovém výkonu 270 kW je umístěn nad zadní nápravou. Výkony jsou na úrovni benzinových vozů této kategorie – největší rychlost leží na magické hranici 300 km/h a Namir zrychlí z klidu na 100 km/h za 3,5 s. Italdesign uvádí i akceleraci z 0 na dvojnásobek – ta činí 10,4 s. Tedy supersport, jak má být. Ovšem kromě spotřeby, ta totiž dosahuje jen 2,6 l/100 km – akční rádius vozu je tedy vynikajících 2000 km.

Automobil byl postaven přímo u Giugiara v Turíně, podvozek, karosérii a mechanické části měla na starosti Engineering Division, interiér i exteriér jsou samozřejmě prací stylistického centra. Frazer-Nash spolupracoval kromě vývoje hybridního systému také na elektronice.


Aleš Dragoun
Diskuze (1)