Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM za 1.Q oznámilo zisk 3,2 mld. dolarů. Je nejvyšší za posledních 10 let

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
GM bylo zisková již páté čtvrtletí za sebou. Tržby společnosti stouply na 36,2 miliardy dolarů z 31,5 miliardy před rokem.

Největší americká automobilka General Motors v letošním prvním čtvrtletí více než ztrojnásobila čistý zisk na 3,2 miliardy dolarů (zhruba 52 miliard Kč) z 900 milionů dolarů před rokem. GM tak vykázalo podle agentury AP nejvyšší čtvrtletní zisk za více než deset let. Výsledky byly podpořeny oživením na domácím trhu a silným prodejem v Asii.

GM byla zisková již páté čtvrtletí za sebou. Tržby společnosti stouply na 36,2 miliardy dolarů z 31,5 miliardy před rokem. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 35,6 miliardy dolarů.

Ve Spojených státech stoupl prodej GM o čtvrtinu a v Číně o deset procent. Prodeje GM jsou podle agentury AP natolik silné, že firma v letošním roce téměř s jistotou získá zpět titul největší světové automobilky od japonského konkurenta Toyota Motor.

GM nadále předpokládá, že na její celoroční hospodářské výsledky nebudou mít žádný významný vliv celosvětové problémy s dodávkami automobilových součástek, které způsobilo březnové zemětřesení v Japonsku.

GM předloni opustila bankrotový režim a koncem loňského roku se vrátila na burzu. Společnost UBS tento týden předpověděla, že GM letos zvýší svůj tržní podíl i zisk, protože má potenciál k tomu, aby těžila z problémů s dodávkami automobilových součástek po zemětřesení v Japonsku. UBS rovněž doporučila nákup akcií GM.

Hlavní domácí konkurent Ford Motor již minulý týden oznámil, že v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 22 procent na 2,55 miliardy dolarů. Zažil tak z hlediska zisku nejlepší první čtvrtletí za 13 let. Další domácí rival Chrysler v prvním čtvrtletí vydělal 116 milionů dolarů. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009.

GM již v úterý uvedla, že v dubnu zvýšila prodej na domácím trhu meziročně o 26,4 procenta na 232.538 vozů. GM se tak stala na domácím trhu opět jedničkou poté, co ji v březnu překvapivě předstihl Ford.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
6. 5. 2011 10:12
GM boduje
V dubnu se jim v USA taky dobře dařilo a Cruze se tam prodává jak housky na krámě. Strmě šplhá žebříčkem prodejů vzhůru a spolu s Malibu a Impalou je to silná trojka na poli sedanů.

K tomu ještě Silverado a Equinox - sestava která je ted pravidelně usazená v TOP 20 neprodávanějších modelů bez rozdílu značky.
Avatar - peter222
6. 5. 2011 09:14
No konečne!
Zdalo sa mi neuveritelné ,že automobilka ktorá vyrába miliony áut ročne môže byť tak dlho v strate. :yes: