Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM Daewoo postaví v Koreji novou motorárnu

Ondřej Láník
Diskuze (0)
V motorárně za 320 miliónů euro bude vznikat nová řada vznětových motorů o objemu 1,5 l a 2,0 l.



Vedení automobilky GM Daewoo minulý týden oznámilo, že v jihokorejském Gunsanu vybuduje zcela novou motorárnu. V ní se budou vyrábět vznětové agregáty o objemu 1,5 l a 2,0 l, jež budou plnit emisní limity normy Euro 4. Celkové investice tohoto projektu (včetně nákladů na vývoj nových motorů) činí asi 475 miliard korejských wonů (přes 320 milionů EUR). Nová továrna o rozloze 19 200 m2 vyroste v těsném sousedství stávajících provozů automobilky GM Daewoo v Gunsanu. Vznětové agregáty z nové továrny se objeví v modelech určených pro domácí – jihokorejský – trh, i pro exportní trhy včetně Evropy.

Výrobní linka připravované motorárny bude z 90 procent automatizovaná, automatizace linky přímé montáže motorů bude činit 40 procent. Celý nový závod je navržen s důrazem na maximální flexibilitu výroby a s výhledem zavádění dalších nových motorů.

Stavba nové motorárny, která zaměstná více než 250 pracovníků, by měla být hotová v dubnu roku 2005, výroba motorů se rozeběhne začátkem roku 2006. Výrobní kapacita závodu bude činit více než 250 000 motorů ročně.

„Nová motorárna posílí pozici značky GM Daewoo, protož celosvětová poptávka po vznětových modelech je velmi vysoká,“ říká Nick Reily, president automobilky GM Daewoo. „S využitím zkušeností expertů firem VM Motori a GM Powertrain připravíme našim zákazníkům nabídku vznětových motorů nejlepších parametrů.“

Automobilka GM Daewoo podepsala v březnu tohoto roku kontrakt s italským výrobcem vznětových motorů VM Motori, který řeší společný vývoj nových vznětových agregátů. Půjde o moderní agregáty s přímým vstřikováním systému „common-rail“, které budou plnit emisní limity normy Euro 4. Některé modely, poháněné těmito motory (například připravovaný kompaktní SUV model), budou vybaveny také částicovým filtrem.

Ondřej Láník
Diskuze (0)