Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM dostane nového šéfa, Whitacre odstoupí z funkce

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Ed Whitacre (68), šéf GM, začátkem příštího měsíce odstoupí z funkce. Nahradí ho člen správní rady GM Daniel Akerson (61). Oznámil to dnes Whitacre. Dodal, že do konce letošního roku zůstane předsedou správní rady GM.

Whitacre koncem loňského roku nahradil na postu generálního ředitele GM Fritze Hendersona. V minulosti působil rovněž jako šéf americké telekomunikační společnosti AT&T. Whitacre podle agentury AP často prohlašoval, že se v automobilech příliš nevyzná. Provedl nicméně řadu změn ve vedení GM.

Akerson, jehož do správní rady loni jmenovala Obamova administrativa, bude již čtvrtým generálním ředitelem GM za rok a půl. Akerson byl posledních sedm let ředitelem investiční společnosti The Carlyle Group a předtím byl mimo jiné výkonným šéfem společnosti Nextel. V osmdesátých a devadesátých letech zastával vrcholné vedoucí funkce ve firmě MCI Communications. Podle analytiků je to manažer s hlubokými finančními zkušenostmi, který by měl firmu zdárně provést procesem prodeje akcií investorům.

Automobilka GM včera oznámila, že ve druhém čtvrtletí vydělala 1,3 miliardy dolarů (25 miliard Kč). To představuje její nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let. V prvním čtvrtletí činil zisk 865 milionů dolarů.

GM zhruba před rokem opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Většinovým majitelem "nové GM" je americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu podniku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)