Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM hlásí lepší ekonomické výsledky za druhé čtvrtletí

Ondřej Láník
Diskuze (10)
Koncern General Motors ve druhém čtvrtletí tohoto roku výrazně vylepšil své finanční výsledky. Poprvé od roku 2004 byly celosvětové operace koncernu GM v oblasti automobilového průmyslu (s výjimkou zvláštních položek) ziskové.

Koncern General Motors ve druhém čtvrtletí tohoto roku výrazně vylepšil své finanční výsledky. Poprvé od roku 2004 byly celosvětové operace koncernu GM v oblasti automobilového průmyslu (s výjimkou zvláštních položek) ziskové. Koncern GM tak zároveň vykázal už ve druhém čtvrtletí za sebou rekordní tržby. K povzbudivým výsledkům výrazně přispělo i ziskové hospodaření evropské divize GM Europe.

Za druhé čtvrtletí roku 2006 vykázal koncern GM upravený čistý zisk (po vyloučení zvláštních účetních položek) ve výši 1,2 miliardy USD, což oproti ztrátě 231 milionů USD ve stejném období roku 2005 přestavuje zlepšení o 1,4 miliardy USD. Tržby dosáhly rekordní hodnoty 54,4 miliardy USD, ve stejném období roku 2005 činily tržby 48,5 miliardy USD.

Celkově skončila skupina GM za druhé čtvrtletí ve ztrátě 3,18 miliardy USD ve srovnání se ztrátou 987 milionů dolarů ve druhém čtvrtletí roku 2005. Letošní výsledky však obsahují náklady 4,3 miliardy USD, které skupina GM musela vynaložit za uzavírání továren a náklady spojené s propouštěním zaměstnanců.

„Díky podpoře zaměstnanců, odborů, prodejců, dodavatelů i akcionářů se nám daří rychle naplňovat stanovený restrukturalizační plán koncernu GM,“ říká Rick Wagoner, šéf koncernu GM. „Vracíme se do oblasti zisků, což je jasným důkazem toho, že jsme na správné cestě.“

Velmi dobře si vedla evropská divize koncernu GM Europe, která vykázala ve druhém čtvrtletí po účetní úpravě bez zvláštních položek zisk ve výši 124 milionů USD, což oproti zisku 30 milionů USD ve druhém čtvrtletí roku 2005 představuje zlepšení o 94 milionů USD. Zvýšení ziskovosti je výsledkem příznivějších materiálových nákladů a lepší cenové struktury nabízených modelů.

„Naše evropské podnikání zvyšuje obrátky a bez započtení zvláštních účetních položek jsme už druhé čtvrtletí za sebou v Evropě ziskoví,“ uvedl Rick Wagoner. „Těší nás především výsledky značky Saab, jejíž celosvětový odbyt vzrostl během prvního pololetí o 24 procent. Úspěšně se vyvíjejí i evropské prodeje vozů Chevrolet a velmi povzbudivá je reakce na nedávné oficiální představení modelu Opel Corsa, který se začne prodávat už na podzim.“

Rick Wagoner se jistě v posledních týdnech prvního čtvrtletí snažil co mohl, aby světovou automobilovou jedničku mohl nyní prezentovat v co možná nejlepším světle. GM totiž jedná se skupinou Renault Nissan o případné úzké spolupráci či dokonce o fuzi.

"Zatímco pořádný kus práce je ještě před námi, naše schopnost najít a provést nákladové škrty v řádu 9 miliard amerických dolarů za poslední rok je unikátní v rámci celého automobilového průmyslu," řekl mj. Wagoner.

Prezentované dobré výsledky plynou z krátkodobého řešení, ze škrtání na nákladové straně bilance. GM však potřebuje nové produkty, které buď již jsou na cestě a nebo je třeba je vyvinout. To bude vyžadovat investice, které v konečném důsledku, pokud nové modely budou úspěšné, přinesou kýžené příjmy, vytížení všech výrobních kapacit a všech zaměstnanců.

Ondřej Láník
Diskuze (10)