Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM otevřel novou laboratoř pro roll-over crash testy

Ondřej Láník
Diskuze (5)
General Motors se může pochlubit novým testovacím centrem pasivní bezpečnosti. To se zaměřuje na nehody při kterých se automobil převrátí přes střechu. Nejde o příliš častý případ, ale v USA při těchto nehodách příjde ročně o život 10.000 lidí.

Jde tedy asi o 2 % nehod, které však znamenají 40 % všech úmrtí na amerických silnicích. Cílem nového zařízení za 10 milionů dolarů je hledání cest ke zvýšení naděje na přežití a snížení rizika poranění. Zkoumají se nové snímače, algoritmy pro aktivaci airbagů a nová opatření proti vymrštění posádky z vozu.

Podle prohlášení GM budou všechny "lehké" pickupy a SUV sériově vybaveny okenními airbagy aktivovanými při převrácení vozu do roku 2009, všechny modely GM prodávané v USA pak do roku 2012. V současné době je tento bezpečnostní prvek ve 43 % vozů GM.

Nové centrum je umístěno vedle testovacího zařízení, ve kterém se ročně provádí 600 crashtestů na vozech GM. Kapacita pro testy převrácení se odhaduje na 150-200 ročně. Využití zařízení se předpokládá pro vozy z produkce amerických i mimo amerických automobilek GM.

Ondřej Láník
Diskuze (5)