Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM splatilo půjčky od vlád v USA a Kanadě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Největší americká automobilka General Motors splatila půjčky v hodnotě 8,1 miliardy dolarů (přes 150 miliard Kč), které získala od vlád ve Spojených státech a Kanadě. Oznámil to v noci na dnešek generální ředitel společnosti Ed Whitacre.

Automobilka GM obdržela od americké vlády státní pomoc v celkové hodnotě 52 miliard dolarů. Půjčky tvořily z této částky pouze 6,7 miliardy dolarů, za zbývající peníze získala vláda podíl v podniku. Kanada poskytla GM celkem 9,5 miliardy dolarů, z toho 1,4 miliardy ve formě půjček. Americká vláda nyní v GM vlastní 61 procent akcií a Kanada zhruba 12 procent akcií, napsala agentura AP.

Whitacre uvedl, že splacení půjček, které se v případě úvěrů od USA uskutečnilo s pětiletým předstihem, je známkou, že automobilka je na cestě ke snížení vládních podílů v podniku. GM plánuje redukci vládních podílů prostřednictvím veřejné nabídky akcií, která by se mohla uskutečnit již v letošním roce.

"Nikdo nebyl šťastný z toho, že GM potřebovala vládní úvěry, ani vláda, ani daňoví poplatníci a upřímně řečeno ani firma," uvedl Whitacre. "Věříme, že občanům USA a Kanady nejlépe poděkujeme tím, že zajistíme, aby jejich investice stále pracovaly a vyráběly kvalitní automobily s nízkou spotřebou," dodal.

GM v polovině loňského roku opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Avatar - Barrichello
22. 4. 2010 08:49
Re: to je ten problém
Ne, Toyota má jinej problém - hrála si na nejlepší ale k pravdě to mělo hodně daleko.

Slavný megahit minulých let, Toyota Camry už dnes není o nic lepší než Chevy Malibu či Buick LaCrosse nebo Cadillac CTS.
Někteří už to konečně pochopili.

Toyotě nikdo neublížil, na svoje problémy si zadělala sama, Ted sklízí med.

A že se toho konkurence snaží využít?
Vítej ve světě byznysu, každej chvilku tahá pilku.
Dlouho jí tahali japonci, ted jí zas chvíli tahá GM a Ford...

Plky o roční strátě Chrysleru jsou taky úsměvné, za první čtvrtletí prodal Chrysler o 5% méně aut než za srovnatelné období loni...
Hrozná ztráta...

Která s příchodem nových modelů bude už jen postupně klesat až půjde do plusu.
Avatar - gld
21. 4. 2010 22:18
Re: to je ten problém
čo je za blbosť..plynový pedál sa zaseknúť môže ale simultánne sa mu zasekla aj brzda? aj ručná brzda? aj flinstonovské brzdy? >:-[]

..špecialisti by mali skontrolovať či sa mu nepokrčil koberček pod pedálmi..
Avatar - twistedTSD
21. 4. 2010 21:42
Re: to je ten problém
o tomto jsem nic nevedel, nicmene... [odkaz]
Avatar - Balkan
21. 4. 2010 20:16
Re: to je ten problém
ide o to ze sa uvolnil ten pedal, a preto to islo dole kopcom az 180km/h(vsak neviem ci inak dokaze prius dat 180..ale to je nepodstatne teraz) a nevedel ubrat rychlost ani brzdit, preto sa musel naburat do zabradila a tym sa vybrzdit. Ja kaslem na TUV aj na americke testy,hoci ti ludia- podaktory su fakt kapacity v oblasti techniky, fyziky a tak.- ale..ked sa beznemeu realnemu spotrebitelovy toto stava...hmm??? zamyslel by som sa... a tych 160ti.s Toyot co sa preda za mesiac v USA???fuu..dost
Avatar - twistedTSD
21. 4. 2010 19:25
Re: to je ten problém
a ja myslel ze maximalni povolena rychlost v norsku je 2x nizsi...