Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM ve skandálu se zapalováním prý porušila zákon

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Ministerstvo spravedlnosti USA má podezření, že automobilka General Motors (GM) porušila zákon, když zamlčovala technickou závadu na vozech, se kterou se pojí přes 100 úmrtí.

Informaci s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené o průběhu vyšetřování přinesl list The New York Times. Vyšetřovatelé prý jednají o pokutě, která by mohla překonat dosavadní rekordy.

Strany by údajně k dohodě mohly dospět již v létě. O konečné částce se stále jedná, předpokládá se ale, že bude vyšší než 1,2 miliardy dolarů, které loni v USA zaplatila automobilka Toyota Motors za to, že zatajovala problémy vedoucí k nechtěnému zrychlování aut, napsal The New York Times. Byla to zatím nejvyšší pokuta tohoto druhu uvalená v USA na automobilovou společnost.

GM loni kvůli problémům se zapalováním svolala do servisů miliony vozů. Závadné přepínače u zapalování se za určitých okolností mohly samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastavilo motor a vyřadilo většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovačů řízení i brzd a airbagů.

Firma se kvůli tomuto problému stala terčem ostré kritiky. Ukázalo se totiž, že GM se o potížích s přepínačem dozvěděla již v roce 2001, ale se svoláváním vozů k opravě začala až loni v únoru. Nehody způsobené problémy se zapalováním v automobilech GM se spojují s nejméně 104 případy úmrtí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
26. 5. 2015 10:52
Re: Překvápko
nj GM [odkaz] ... my podporujeme tu LEPŠÍ STRANU AMERIKY [odkaz] ;-)
>:-[]
>:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] :yes:
Avatar - Barrichello
25. 5. 2015 13:45
Re: Jen do nich
Takata se GM zrovna moc netýká, to spíše japonců a Chrysleru, tam sou airbagy od Takaty
Avatar - MadPete
25. 5. 2015 10:30
Re: Jen do nich
GM jistě ne, ale jestli půjde do kopru třeba Takata trh to jistě přežije.
Avatar - Aoyagi
25. 5. 2015 10:00
"určité okolnosti"
Ty okolnosti jsou, že klíče od auta jsou ověšené kravinami dostatečně těžkými k otočení zapalováním. To jen pro informaci.
Avatar - Barrichello
25. 5. 2015 00:12
Re: Jen do nich
Hehe, vláda nikdy nemůže nechat GM padnout, to je naprostý nesmysl. Těch 15 milionů lidí co jsou na ně po světě napojení by je totálně sežrali >:D