Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Godsil Manhattan V16 má být vrcholem luxusu na čtyřech kolech. Vkusným?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Značka Godsil Motorcars posouvá svůj projekt luxusního kupé s 13litrovým motorem V16 do další fáze a odhaluje linie samotného vozu.

Historie značky Godsil Motorcars se začala psát v roce 2010, když se její zakladatel Jason Godsil rozhodl založit společnost, jejímž cílem bude navrhnout a vyrobit luxusní automobil, který ideově naváže na výjimečné vozy amerických značek Auburn, Cadillac, Duesenberg, Marmon a Packard z dvacátých a třicátých let dvacátého století.

V roce 2011 již bylo jasné, že prvním zástupcem nově se rodící značky bude luxusní dvoudveřové kupé. O další rok později zavrhl Jason Godsil použití čistě elektrického pohonného systému a raději zvolil vývoj zcela nového atmosférického šestnáctiválcového motoru, spalujícího asi poněkud překvapivě CNG.

Následovalo hledání partnerů pro vývoj takto ambiciózně pojatého vozu a jedním z nich se stala i společnost Panoz Auto Development, která má zajistit stavbu prototypů i prvních vozů, určených pro zákazníky. Podle materiálů Godsil Motorcars pak byl již v roce 2013 hotový pětinový model kupé pojmenovaného Manhattan.

Na samotné pohonné jednotce se oficiálně začalo pracovat v roce 2015 a její vývoj vede Stephen Chue, bývalý šéf firmy Katech, jenž v minulosti pracoval mimo jiné na vývoji závodních motorů po Corvette C5R a C6R, Cadillac LMP a GT a Chevy IRL, ale i pohonných jednotek pro produkční modely - Ecotec II, Cadillac LSA a Corvette LS7 a LS9.

V současnosti se stále pracuje na vývoji motoru, který má z objemu 13,0 l s rozvodem DOHC a bez přeplňování disponovat nejvyšším výkonem 736 kW (1000 k). Stále se počítá s tím, že motor bude spalovat CNG a Godsil Motorcars dokonce plánuje, že bude zákazníkům, jejichž domácnosti jsou připojeny na plyn, dodávat jejich vlastní čerpací stanice.

Vedle techniky se pak pracuje i designu kupé a Godsil Motorcars nyní odhaluje jeho podobu prostřednictvím počítačových vizualizací. Automobil s rozvorem náprav 3,4 m má být více než důstojným konkurentem především pro kupé značek Rolls-Royce a Bentley.

Pokud půjde vše podle současných plánů, můžeme se ještě v letošním roce dočkat prvního funkčního prototypu a do konce desetiletí pak i prvních sériových vozů, i když Godsil Motorcars nechce vývoj svého prvního modelu uspěchat, ale nabídnout zákazníkům skutečně luxusní a do posledního detailu dotažený automobil.

V případě, že bude Godsil Manhattan V16 slavit u zákazníků úspěch máme od značky Godsil Motorcars očekávat minimálně další dva modely se stejnou pohonnou jednotkou. Prvním z nich má být SUV a druhým pak supersport s motorem uloženým před zadní nápravou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
28. 6. 2017 14:33
Re: Pane redaktore
Ty mu (Kolmanovi) to davas pekne vyzrat!
Avatar - Barrichello
28. 6. 2017 13:55
Re: Hm, pěkná idea
doufám že to vyjde, pár zájemců v arábii, rusku, usa a západní Evropě by se najít mohlo.