Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Good Year objednal nové vzducholodě od Zeppelinu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Reklamní vzducholodě Good Year jsou dostatečně známé. Nyní si výrobce pneumatik objednal další tři kousky. Od Zeppelinu.

Slavná společnost z německého Friedrichshafenu ještě nikdy neprodala najednou trojici svých létajících obrů, vždy šlo o individuální objednávky. Jedná se tedy o největší zakázku v její historii. Také nejdražší, cena jednoho každého exempláře se vyšplhala na 14,5 milionu eur (asi 350,5 mil. korun).

Good Year sám staví podobné, je jejich největším zaoceánským výrobcem a dosud jich vzniklo několik set, tentokrát se ale rozhodl nakoupit jinde. Vzducholodě od Zeppelinu pojmou až 15 cestujících a měří 75 metrů. Good Year je bude využívat k reklamním účelům. Do provozu budou postupně uvedeny v letech 2014, 2015 a 2017.

Americko-německá spolupráce v této oblasti není ničím novým, začala už v roce 1920. O dvě léta později podepsalo americké vojenské námořnictvo (US Navy) smlouvu s Německem o výrobě vzducholodí. Ty se staly velmi populárními nejen v armádách, ale létaly na dlouhé transatlantické tratě i s pasažéry. Uběhl další rok a Good Year založil s Zeppelinem společný podnik, který vydržel sedmnáct let, válečné události jeho existenci ovšem logicky ukončily. To už měla tato vzdušná plavidla zlatou éru za sebou. Ukončila ji katastrofa LZ 129 Hindenburg v roce 1937.

Kapitálové propojení obou firem není v současné době plánováno, společně vyvíjejí pouze světelné diody pro použití na vnějším plášti - samozřejmě kvůli reklamě. Mimochodem, ač je Zeppelin svými vzducholoděmi proslulý a příjmení hraběte Ferdinanda von Zeppelina se pro tento dopravní prostředek stalo takřka synonymem, postavil jich dosud pouze 120.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
5. 5. 2011 23:42
Blimps
Bohužel, doby obrovitých doutníků jsou asi nenávratně pryč, smělé plány na výstavbu nových velkých vzducholodí se nenaplnily. Snad jedině, že by to koupil koncern a zařadil pod značku Audi. Koncept Rosemeyer, jakoby z té vzducholodi vypadl.