Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Afriky – První kvalifikace - Rossi zase nejrychlejší

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za pěkného slunečného, ale větrného počasí se jela první kvalifikace na nedělní GP Afriky na okruhu ve Welkomu. Ve třídě MotoGP byl nejrychlejší Rossi, ve 250 de Puniet a ve 125 Locatelli.

Ve třídě 125 zajel nejlepší čas dne zkušený Roberto Locatelli (Aprilia) a svým časem 1:41,522 přesvědčil všechny divoké mladíky, že ještě jezdit nezapomněl. Druhý Andrea Dovizioso (Honda) za ním zaostal o 0,568 sekundy. Třetí čas zajel Mika Kallio (KTM) a první řadu doplňuje Steve Jenkner na Aprilii. Ještě pátý Pablo Nieto (Aprilia) ztrácí méně než sekundu na nejlepšího, ale šestý Hector Barbera (Aprilia), který měl velmi slibné výsledky v IRTA testech již ztrácí přes sekundu. Sedmý čas zajela francouzská naděje Mike Di Meglio (Aprilia) a osmým časem uzavírá druhou řadu zkušený Mirko Giansanti (Aprilia). Náš Lukáš Pešek (Honda) zajel 27. čas se ztrátou 3,747 sekundy.

Ve třídě 250 kraloval stejný muž jako celé zimní přípravě, Francouz Randy de Puniet (Aprilia). Zajel čas 1:35,925, což je o 0,3 sekundy než jeho vlastní loňský nejlepší čas. Druhý v pořadí je nováček u Aprilie Sebastian Porto, který zaostal o 0,544 sekundy. O zhruba stejný rozdíl je za ním třetí Manuel Poggiali (Aprilia), který již ztrácí přes sekundu na prvního. Nejlepší jezdec na Hondě je čtvrtý Dani Pedrosa, který uzavírá první řadu a úspěšně zahájil své působení ve třídě 250. Pátý čas zajel Fonsi Nieto (Aprilia), když byl o desetinu pomalejší Pedrosy. Šestý čas docílil další nováček třídy Alex de Angelis (Aprilia), za nějž se zařadil další nováček v poli, japonská hvězda Hiroshi Aoyama (Honda). Druhou řadu uzavírá Toni Elias na Hondě. Jakub Smrž (Honda) zajel 17. čas se ztrátou 2,754 na nejlepšího.

Třídě MotoGP opět vládne Valentino Rossi (Yamaha), když v závěru odolal náporu dvojice Sete Gibernau (Honda) a Loris Capirossi (Ducati). Rossi zajel čas 1:33,353 a zatím zaostal za loňským nejlepším časem Gibernaua o 0,2 sekundy. Druhý Gibernau ztrácí na Rossiho 0,025 sekundy a po zavedení nových pravidel poslední v první řadě, na třetím místě Capirossi 0,356 sekundy. Čtvrtý čas zajel Max Biaggi (Honda), ale už je to až druhá řada. Výborný pátý čas zajel Kenny Robets (Suzuki), když i on ještě neztrácí ani půl sekundy. Opět dobré znamení od Suzuki. Se šestým místem se musí prozatím spokojit Colin Edwards (Honda).

Třetí řadě vévodí Marco Melandri (Yamaha), který se velmi rychle učí zacházet s novým motorem své M1. Vedle něj jsou dva jezdci na Hondách, osmý Makoto Tamada a devátý Nicky Hayden, který ještě ztrácí méně než sekundu na Rossiho. Zajímavé složení má čtvrtá řada. Desáté místo Corlose Checy (Yamaha) snad ani příliš nepřekvapuje, ale 11. čas Alexe Hofmanna (Kawasaki) je příjemné a 12. čas Alexe Barrose (Honda) naopak nepříjemné překvapení.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)