Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Afriky, Welkom – Druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhá kvalifikace na GP Afriky na okruhu ve Welkomu podle očekávání přinesla další zlepšení časů ve všech třídách. Na pole position se zítra v jednotlivých třídách postaví Youchi Ui (Aprilia), Randy de Puniet (Aprilia) a Sete Gibernau (Honda RC211V).

Druhá kvalifikace na GP Afriky na okruhu ve Welkomu podle očekávání přinesla další zlepšení časů ve všech třídách. Na pole position se zítra v jednotlivých třídách postaví Youchi Ui (Aprilia), Randy de Puniet (Aprilia) a Sete Gibernau (Honda RC211V).

Ve třídě do 125 kubíků udržel včerejší nejlepší pozici Youchi Ui (Aprilia), a z pole position odstartuje poprvé od GP Ria v roce 2001. Zajel čas 1:40,834 a proti pátku ubral ještě dalších 0,736 sekundy. Celkově tedy zlepšil rekord o více než sekundu. Druhý čas zajel Pablo Nieto (Aprilia), který dokázal na Uie vytvořit velice silný tlak, ale nakonec zaostal o 0,074 sekundy. Na třetí místo se posunul Andrea Dovizioso (Honda), když včera druhý Dani Pedrosa (Honda) nedokázal zlepšit svůj včerejší čas a klesl na 7. příčku. První řadu doplní Alex de Angelis (Aprilia). Druhá řada má následující složení – Stefano Perugini, Steve Jenkner (oba Aprilia), již zmíněný Pedrosa a Fin Mika Kallio (Honda).

Třída 250 má v první řadě naprosto stejnou obsadu jako po včerejší první kvalifikaci. Zásadní rozdíl je v pozici na pole position, kterou pro sebe uchvátil Randy de Puniet časem 1:36,247. O půl sekundy vylapšil včerejší nejlepší čas Fonsi Nieta, který klesl na čtvrté místo.Druhé a třetí místo zůstalo nezměněno. Druhý odstartuje Manuel Poggiali a třetí Franco Battaini. Všichni jezdci v první řadě sedlají Aprilie. Druhé řadě vládne Sebastian Porto (Honda), před šestým Toni Eliasem (Aprilia). Na sedmé místo se posunul Anthony West (Aprilia) a druhou řadu doplňuje Roberto Rolfo (Honda).

Kuba Smrž (Honda) si vylepšil své včerejší postavení a odstartuje z pěkné 16. pozice. Jarda Huleš (Yamaha) odstartuje jako 23.

Druhá kvalifikace třídy MotoGP přinesla druhé pole position kariéry Sete Gibernauovi (Honda RC211V). Poprvé se mu to povedlo v roce 2000 na stejné trati. Svým vynikajícím časem 1:33,174 stlačil starý rekord o neuvěřitelných 1,455 sekundy a nejlepším možným způsobem uctil památku svého zesnulého týmového kolegy Daijiro Katoa. Zcela bez potíží dokázal odolávat soustředěnému italskému tlaku trojice Valentino Rossi - druhý, Max Biaggi - třetí (oba Honda RC211V) a Loris Capirossi – čtvrtý (Ducati Desmosedici). Capirossi i přes havárii 10 minut před koncem kvalifikace dokázal na svém druhém stroji dostat Ducati již ve druhé GP do první řady startovního roštu.

Velké zlepšení zaznamenal Shinya Nakano (Yamaha YZR-M1), který nastoupí jako vedoucí jezdec druhé řady. Proti pátku dokázal stáhnout téměř sekundu ze svého času. Šestý odstartuje Tohru Ukawa (Honda RC211V), na sedmou příčku se po nevydařeném pátku dokázal posunout Carlos Checa (Yamaha YZR-M1) a posledním ve druhé řadě bude Colin Edwards (Aprilia RS3), který dokázal porazit svého dlouholetého rivala Troye Baylisse (Ducati Desmosedici). Bayliss odstartuje ze třetí řady z 9. pozice, když byl jen o 0,009 sekundy rychlejší než bolestí kolena sužovaný Alex Barros (Yamaha YZR-M1).

Celkem 19 jezdců z 21 se dokázalo dostat pod úroveň starého rekordu a pouze jezdci Kawasaki, Andrew Pitt a Garry McCoy to, i přes dramatické zlepšení svých časů, nedokázali. Přesto se celé pole vešlo do 2,4 sekundy.

Zítřejší start závodu bude předcházet minuta ticha na uctění památky Daijira Katoa.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)