Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Austrálie – první den nejrychlejší Rossi

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Po nočním a ranním dešti se počasí nad Phillip Islandem umoudřilo a první kvalifikace na nedělní GP Austrálie se jela na suché trati i když jezdce sužoval silný vítr.

Po nočním a ranním dešti se počasí nad Phillip Islandem umoudřilo a první kvalifikace na nedělní GP Austrálie se jela na suché trati i když jezdce sužoval silný vítr.

125

První kvalifikaci va nedělní předposlední závod sezóny vyhrál Gino Borsoi (Aprilia), kterého letos zatím na čelních příčkách příliš vidět nebylo. Zkušený Ital, který jede ve svém vlastním týmu zajel na suché trati čas 1:38,834, který je ale o 1,5 sekundy horší než loňský rekord Stefana Peruginiho. Druhý čas zajel novopečený šampión Andrea Dovizioso (Honda), který zaostal o 0,337 sekundy. Třetí je o pouhých 0,004 sekundy domácí hvězda Casey Stoner (KTM). Předběžnou první řadu doplňuje Mirko Giansanti (Aprilia). Pátý čas zajel Hector Barbera (Aprilia), k němuž se do druhé řady dostali ještě Jorge Lorenzo (Derbi), Roberto Locatelli (Aprilia) a Stefano Perugini (Gilera). Perugini loni usiloval o titul, ale přestup k Gileře se neukázal jako šťastný a letos zatím paběrkuje na 23. místě se 14 body. Lukáš Pešek (Honda) je v Austrálii jediným naším zástupcem a zajel 21. čas se ztrátou 1,805 sekundy.

250

První kvalifikaci střední třídy ovládli jezdci na Apriliích. Nejrychleji z nich zajel kvalifikační kolo Alex de Angelis, který svým časem 1:32,986 sekundy vymazal již pět let starý rekord Valentina Rossiho. De Angelisův čas je lepší o 0,535 sekundy. Druhý čas zajel Manuel Poggiali, který se vrátil po dvou závodech nucené absence kvůli zranění. Jeho návrat je tak okořeněný výkonem, na jaký od něj letos právě zvyklí nejsme. Poggiali zaostal o 0,224 a stejně jako třetí Sebastian Porto také překonal letitý rekord. První řadu uzavírá Fonsi Nieto, který ale již na třetího Porta ztrácí téměř sekundu. Pátý čas zajel Franco Battaini a až šestý je nejlepší jezdec Hondy Toni Elias. Sedmý čas zajel opatrný Dani Pedrosa (Honda), který se chce vyhnout havárii, která ukončila jeho loňskou sezónu. Osmý čas a poslední místo ve druhé řadě patří Randy de Punietovi (Aprilia). Naši jsou až ve třetí desítce. Kuba Smrž (Honda) zajel 22. čas se ztrátou 4,259 sekundy a radomil Rous (Yamaha) je 27. se ztrátou 6,076 sekundy.

MotoGP

Nejrychlejším mužem první kvalifikace byl Valentino Rossi (Yamaha), který svým časem 1:30,222 zaostal o 0,154 sekundy za svým loňským rekordem. Druhý byl Sete Gibernau (Honda) se ztrátou 0,378 sekundy. Třetí Nicky Hayden (Honda) již ztrácí 1,155 sekundy. Čtvrtý čas zajel Colin Edwards (Honda) před Rubenem Xausem a Lorisem Capirossim (oba Ducati). Třetí řada je obsazena jezdci Hondy v pořadí Alex Barros, Makoto Tamada a Max Biaggi. Nejlepší desítku uzavírá Marco Melandri (Yamaha) s nímž se do předběžné čtvrté řady postaví Carlos Checa (Yamaha) a domácí Troy Bayliss (Ducati), který již oznámil konec spolupráce s Ducati po této sezóně.

Nejvyšší rychlost dosáhl Xaus, jehož Ducati uháněla 325,4 km/h a přestože třetí již ztrácí přes sekundu, tak ještě 13. Alex Hofmann (Kawasaki) má ztrátu pod 2 sekundy. To ukazuje velmi vyrovnaný střed pole. Ve srovnání s předchozími závody se jelo za chladného počasí. Teplota vzduchu byla 16°C a povrch trati měl 30°C.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)