Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky, kvalifikace – Pešek startuje pátý

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Po měsíční přestávce se na pole position v Brně postaví Talmacsi ve 125, Lorenzo ve 250 a Stoner v MotoGP. Pešek po pádu na náhradní motorce zajel pátý čas.

Po měsíční přestávce se na pole position v Brně postaví Talmacsi ve 125, Lorenzo ve 250 a Stoner v MotoGP. Pešek po pádu na náhradní motorce zajel pátý čas.

125 cm3

Pátek – První kvalifikaci opanoval domácí Lukáš Pešek (Derbi), když porazil Gábora Talmacsiho (Aprilia) o 0,082 sekundy. Třetí čas zajel Mattia Pasini (Aprilia). Po kvalifikaci Pešek prohlašoval, že má ještě rezervy, což bylo pro sobotní kvalifikaci povzbuzující.

Sobota - Druhá kvalifikace pro Peška nezačala nejlépe. Zajížděl časy kolem 10. místa a když v po čtvrthodině začal zrychlovat, podklouzlo mu zadní kolo. Dopadl tvrdě na záda, ale hned se zvedl a nechal se dovézt do boxů. Musel použít druhý stroj, který není úplně stejný a než se pořádně rozjel, byl konec. Nejlepší čas zajel Talmacsi a jeho 2:06,861 je o sekundu(!) lepší než dosavadní rekordní zápis. Pešek nakonec klesl do druhé řady na páté místo se ztrátou 1,339 sekundy.

Postavení na startu: 1.Talmacsi, 2.Faubel, 3.Pasini, 4.Koyama, 5.Pešek, 6.Krummenacher, 7.Gadea, 8.Cortese, 9.Nieto, 10.Espargaro

250 cm3

Pátek - Nejrychlejším mužem dne byl na divokou kartu jedoucí Alex Debon (Aprilia), který po většinu roku testuje pro tovární tým. Druhý čas zajel Andrea Dovizioso (Honda). Náš Karel Abrahám (Aprilia) 17. čas. Výsledky ovlivnil také déšť, který se spustil v závěru.

Sobota - Rozhodující kvalifikaci opanoval vedoucí muž průběžné klasifikace Jorge Lorenzo (Aprilia). Docílil času 2:01.368 a o 0,9 sekundy vylepšil svůj rekordní čas starý dva roky. Druhé místo se ztrátou 0,658 sekundy zbylo na Debona. Abrahám sice o 2 sekundy zrychlil, ale i tak zůstal se ztrátou 3.89 sekundy na 17. příčce jako v pátek.

Postavení na startu: 1.Lorenzo, 2.Debon, 3.Dovizioso, 4.DeAngelis, 5.Barbera, 6.Takahashi, 7.Simon, 8.Aoyama S., 9.Kallio, 10.Aoyama H., 17. Abrahám

MotoGP

Pátek - Nejlepší čas dne zajel k velkému překvapení Sylvain Guintoli (Yamaha),což je možno přičíst postupujícímu vývoji pneumatik Dunlop, které používá. Druhý čas zajel Casey Stoner (Ducati). Je ovšem otázkou, zdali Guintoli nenasadil kvalifikační obutí proti Stonerovu závodnímu. Časy by tomu i odpovídaly. Třetí čas docílil John Hopkins (Suzuki).

Sobota - Po třetí v řadě si pole position zajistil Casey Stoner. Jako jediný se dokázal dostat pod čas 1:57,když jeden okruh zajel za 1:56.884. Jeho výkon je vynikající, ale stejným časem by se loni zařadil až do třetí řady. Velké převýšení brněnské trati se podepsalo na pomalejších časech nových strojů s menšími motory. Druhý čas zajel Nicky Hayden (Honda) a zaostal o 0,28 sekundy. Doufejme, že svou výbornou kvalifikaci dokáže přetavit i do podobného výsledku v zítřejším závodě a nedopadne jako v USA před měsícem. První řadu doplní Dani Pedrosa (Honda). Do závodu nenastoupí Marco Melandri (Honda), který se kvůli bolestivému zranění krku za celý víkend pořádně ani nesvezl.

Postavení na startu: 1.Stoner, 2.Hayden, 3.Pedrosa, 4.Hopkins, 5.De Puniet, 6.Rossi, 7.Capirossi, 8.Vermuelen, 9.Edwards, 10.Guintoli

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)