Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky – kvalifikace v silném dešti

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Přestože ranní volné tréninky jezdci absolvovali na suchu, pro odpolední kvalifikaci jim počasí přineslo opět kvanta vody.

Přestože ranní volné tréninky jezdci absolvovali na suchu, pro odpolední kvalifikaci jim počasí přineslo opět kvanta vody.

125

Také druhý den byl v kvalifikaci na mokru nejlepší Marco Simoncelli (Aprilia), který vylepšil svůj včerejší čas o 1,699 sekundy a docílil hodnoty 2:24,458. Na druhé místo se vyhoupl Andrea Dovizio (Honda), který zaostal o 0,180 sekundy a ze včerejšího času ukrojil bez tří tisícin celé čtyři sekundy. Na třetí místo poskočil Julian Simon (Honda) a jedno z největších zlepšení proti pátku zaznamenal čtvrtý Jorge Lorenzo (Derbi), který zrychlil o 4,289 sekundy. Výborný výkon předvedl na mokru pátý Gábor Talmacsi (Malaguti), který se letos na suchu se svým strojem jen trápí. Ze šestého místa odstartuje Casye Stoner (KTM), vedle nějž budou stát Simone Corsi (Honda) a Lorenzo Zanetti (Aprilia). Své vynikající páté místo z pátku nedokázal udržet Lukáš Pešek (Honda), ale i tak je jeho devátý čas velmi pěkným výkonem.

Další naši zůstali jako včera ve čtvrté desítce. Nejlepší je opět Václav Bittman (Honda) na 30. místě, Markéta Janáková (Honda) je 32. a Patrik Vostárek (Honda) je poslední kvalifikovaný na 34. místě.

MotoGP

V úvodu kvalifikace třídy MotoGP se zdálo, že včerejší nejlepší čas Carlose Checy (Yamaha) nebude možné překonat, ale nakonec se našlo celkem pět statečných, kterým se to podařilo a Španěl tak klesl na šesté místo. Nejlepší čas na vodě zajel podle očekávání „vodník“ Sete Gibernau (Honda), který docílil čas 2:09,782. Na druhé místo se posunul další vyhlášený vodník Alex Barros (Honda), který zaostal o 0,308 sekundy. Vzhledem k situaci je třetí místo Valentina Rossiho (Yamaha) vynikající výkon, protože Ital se s Yamahou na mokru doposud vždy trápil. V samotném závěru odsunul na čtvrté místo a tudíž do druhé řady Troye Baylisse (Ducati), vedle kterého se postaví Gibernauv kolega Colin Edwards (Honda) a již zmíněný Checa. Třetí řadu povede do boje Nocky Hayden před Maxem Biaggim (oba Honda) a sekundovat jim bude Loris Capirossi (Ducati). Elitní desítku uzavírá Ruben Xaus (Ducati).

Zajímavé pořadí je i dále. Svůj nejlepší výsledek zaznamenal Kurtis Roberts (Proton KR), který odstartuje jako 14. naopak jeho bratr Kenny Roberts (Suzuki) musel spolknout hořkou pilulku startem ze 16. místa, když jeho pneu Bridgestone na mokru vůbec nefungují. V ranním volném tréninku byl totiž třetí. Ještě smutnější je jeho kolega John Hopkins (Suzuki), který byl ráno nejrychlejší a těsně atakoval loňský rekord a na mokru se nakonec kvalifikoval až jako 21. Také obě Kawasaki na stejném obutí jsou až poslední a předposlední.

250

Startovní rošt třídy 250 se dnes příliš neměnil, neboť na mokré trati nebylo možné překonat páteční časy z osychajícího povrchu. Tak zůstává prvních 11 pozic nezměněných a z pole position tak odstartuje Sebastian Porto (Aprilia) s nejlepším časem 2:14,261. Jedním z mála, kteří se dokázali zlepšit byl i vedoucí průběžné kvalifikace Dani Pedrosa (Honda), který se dokázal posunout na 13. místo. Tento posun se stal osudným pro Kubu Smrže (Honda), který poklesl o jednu příčku na 16. místo. Potěšující je, že se nakonec dokázal kvalifikovat i Radomil Rous (Yamaha) když zajel 24. čas. Kvalifikační limit nedokázalo zajet celkem 5 jezdců.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)