Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Itálie – Pešek po pádu bez bodů

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Po zmoklých kvalifikacích se dnešní závody odjely na suchém povrchu a přinesly dramatické bitvy do posledních metrů. Lukáš Pešek upadl a poprvé letos nebodoval. Z vítězství se radovali Faubel ve 125, Bautista ve 250 a Rossi v MotoGP.

Po zmoklých kvalifikacích se dnešní závody odjely na suchém povrchu a přinesly dramatické bitvy do posledních metrů. Lukáš Pešek upadl a poprvé letos nebodoval. Z vítězství se radovali Faubel ve 125, Bautista ve 250 a Rossi v MotoGP.

125 – Pešek padá, vítězí Faubel

I když na startu trať nebyla zcela suchá, startovalo se do suchého závodu. Vedení se ujal Hector Faubel (Aprilia) sledován smečkou deseti jezdců, mezi nimiž byl na chvostu i Lukáš Pešek (Derbi). Na vedoucí pozici se postupně střídali jak Faubel, tak jeho týmový kolega Gábor Talmácsi, Simone Corsi či Mattia Pasini (všichni Aprilia). Tato čtveřice spolu bojovala po celý závod, ale nakonec se mezi ně dokázal ze zadních pozic dotáhnout Sergio Gadea (Aprilia) a zamíchat pořadím na stupních vítězů. Pešek dnes po většinu závodu jezdil kolem 8. místa na chvostu vedoucí skupinky. V polovině závodu udělal chybu a propadl se na 11. místo se ztrátou více než 5 sekund na posledního z vedoucí skupinky. Následovala vynikající stíhací jízda, kdy jeho časy na kolo byly o téměř sekundu lepší než jezdců na čele. Výsledkem bylo jeho dotažení do vedoucí skupinky dvě kola před cílem. Jak byl rozjetý, tak začal ihned předjíždět a posunul se až na pátou příčku v polovině posledního kola. Jeho snaha však nebyla odměněna, protože v poslední zatáčce zadní pneumatika nevydržela nápor motoru a po smyku skončil v kotrmelcích. Pešek tak letos poprvé nebodoval a propadl se v celkovém hodnocení na třetí příčku. Z vítězství se s náskokem 0,02 sekundy radoval Faubel před Gadeou. Třetí dojel o 0.066 sekundy Corsi. Čtvrté místo zbylo na Talmacsiho. Na pátém místě dovedl svůj stroj do cíle Tomoyoshi Koyama (KTM).

Celkově se do vedení vyhoupl Faubel se 102 body, na druhém místě zůstal s 95 body Talmacsi a na třetí klesl Pešek s 91 body. Čtvrtý Corsi má na kontě 71 bodů a pátý Gadea 66.

250 – Bautista premiérově vítězí

Startovní rošt střední třídy byl stejně jako v nižší třídě doplněn i o jezdce, kteří se v dešti nedokázali kvalifikovat. Mezi nimi byl i vedoucí muž průběžného pořadí Jorge Lorenzo (Aprilia). To dodalo závodu na koření, protože se musel probíjet ze zadních pozic. Úvod závodu patřil Thomasi Luthimu (Aprilia), ale ještě v prvním kole se do vedení dostal Alvaro Bautista (Aprilia). Ve vedení se držel až do poloviny závodu, kdy jej konečně dostihl a předjel rychlík Lorenzo. V následujícím boji o vedení zbyla trojice Lorenzo, Bautista a Alex de Angelis (Aprilia). Druhá polovina závodu byla na vedoucích místech strhující bitvou této trojice a každou chvíli měl navrch někdo jiný. Většinu času byl ve vedení Lorenzo, ale neměl chvilku klidu. Sebemenší zaváhání hned trestal jak Bautista nebo de Angelis. V posledním kole se do vedení dostal de Angelis. Bautista na třetím místě neviděl žádnou perspektivu a tak se pustil do Lorenza. Jeho útok byl velmi tvrdý, došlo ke kontaktu mezi Lorenzovým kolenem a zadním kolem Bautistova stroje. Výsledkem byl Lorenzův pád. Ve zbytku posledního kola se Bautista držel v de Angelisově závěsu a na cílové rovince se mu podařilo vyjet ze vzduchového pytle a premiérově zvítězil. Druhý de Angelis ztratil 0,087 sekundy. Třetí místo uhájil Hector Barbera (Aprilia) před těsně čtvrtým Andreou Doviziosem (Honda). Na pátém místě dojel Luthi. Lorenzo svůj stroj ještě zvedl a dojel na 8. místě.

Celkově si stále drží vedení Lorenzo se 128 body. Druhý Dovizioso nasbíral 101 bodů. Třetí je s 95 body de Angelis, čtvrtý je dnešní vítěz Bautista s 89 body. Páté místo je s 63 body v rukou Barbery. Na 21. místě je náš Karel Abrahám se 17 body, když dnes za 16. místo nezískal ani bod.

MotoGP – Rossi opět králem Itálie

Přes 85 tis. diváků se těšilo na výkony svých hrdinů a ti je nezklamali. Do závodu odstartoval nejlépe jezdec z pole position Casey Stoner (Ducati), za nějž se zařadil Chris Vermuelen (Suzuki), Loris Capirossi, Alex Barros (oba Ducati), Marco Melandri, Dani Pedrosa (oba Honda) a Valentino Rossi (Yamaha). Stoner nasadil od prvních metrů vysoké tempo a ihned si vytvořil viditelný náskok. Jeho týmový kolega Capirossi také nelenil a při nájezdu do druhého kola se na cílové rovince již posouval na druhé místo. Záhy se dotáhl na vedoucího Stonera a společně se hnali kupředu. Za jejich zády však také nebyl klid a jak Melandri, tak Pedrosa systematicky postupovali vpřed. Melandri se ve druhém kole dostal na třetí místo a Pedrosa ve třetím kole na čtvrtou příčku. Využívali svých vynikajících schopností při pozdním brzdění na konci dlouhé cílové rovinky.

Při nájezdu do čtvrtého kola došlo ke změně ve vedení, protože Capirossi dokázal na konci cílové rovinky vybrzdit Stonera. Toho nová situace natolik rozhodila, že jej v dalším kole předjel i Melandri a odsunul jej na třetí místo. Tou dobou již začal postupovat vpřed i Rossi, který v pátém kole je již pátý a udržoval vysoké tempo na úrovni vedoucího jezdce. V šestém kole se chyby dopustil právě Capirossi a propadl se na šesté místo. Naopak Pedrosa jel jako z praku a během téhož okruhu předjel Melandriho i Stonera a ujal se vedení. Melandri navíc přišel o své třetí místo díky Rossiho posunu vpřed. Stonerovi se ztráta vedení nelíbila a na cílové rovince při nájezdu do sedmého kola na Pedrosu zaútočil. Španěl se ovšem nenechal vyvést z klidu a vedoucí pozici udržel. V technické pasáži téhož kola je naopak předjel Rossi a odsunul jej na třetí místo. Stoner už nedokázal odpovědět a ani na následující cílové rovince se před Rossiho nedokázal dostat. Plná dvě kola si Rossi nechával na útok na vedoucího Pedrosu, protože na cílové rovince vždy trochu ztratil. Svůj útok si nechal zase do technické pasáže 9. kola. Jakmile se dostal do vedení začal zajíždět ještě rychlejší časy ve snaze vytvořit si náskok. Pedrosa se nehodlal vzdát a držel se jej jako klíště. Během dvou kol si vytvořili náskok před třetím Stonerem a plných sedm kol to Rossimu trvalo, než dokázal Pedrosu setřást. Zbylých šest kol si již kontroloval náskok a nikoho nenechal na pochybách, kdo je v Itálii doma.

O co jednoznačnější byla situace na vedoucích dvou příčkách, o to zajímavější byl boj o třetí místo. O to se utkali Stoner, John Hopkins (Suzuki) a Barros. Stoner se na třetí pozici statečně držel až do 21. kola z 23, ale nakonec podlehl zdrcujícímu postupu brazilského veterána Barrose. Ten se po vynikajícím úvodu trochu ztratil do druhé poloviny první desítky, ale ve druhé části závodu zase začal zrychlovat. Hopkinse předjel v 18. kole a jen se očekávalo, jestli zvládne i Stonera. To se mu podařilo o tři kola později a přesto, že Stoner dělal co mohl, dnes tahal za kratší konec.

Z šestého vítězství v domácí GP se dnes radoval Rossi. Po ne zcela vydařeném úvodu sezóny se Rossi dostal k vítězství v nejdůležitějším závodě roku. Druhé místo Pedrosy je také výsledek potřebný jako sůl. Fantastické třetí místo pro Barrose. Potvrdil rostoucí výkonnost z posledních závodů, kdy jej provázelo více smůly než potřebného štěstí. Odsunem Stonera na čtvrté místo si snad nezavdal k potížím u Ducati. Stonerovo čtvrté místo určitě není výsledek, který by se mu hodil. Pátý dojel Hopkins, kterému se nepodařilo navázat na vynikající výsledky týmu v posledních dvou závodech. Nicméně i tak to není zklamání. Osmý dojel Vermuelen, vítěz posledního závodu v Le mans. Úřadující šampión Nicky Hayden (Honda) stále nedokázal protrhnout šňůru špatných výsledků a dojel jako 10.

Celkově si vedení podržel Stoner se 115 body. Druhý Rossi se 106 body se k němu hodně dotáhl. Třetí Pedrosa má na kontě 82 bodů, čtvrtý Melandri 68 a pátý Vermuelen 63.

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Avatar - da_b0mb
4. 6. 2007 17:24
Re: Skvela jizda
Naprosto souhlasim! Ma srdce zavodnika,je to Pan jezdec a ukazal,ze ho jeden nezdar nerozhodi a spis naopak motivuje...je ohromne pri chuti
4. 6. 2007 15:45
Skvela jizda
Myslim, ze predvedl skvelou stihaci jizdu a je videt, ze ma srdce zavodnika a o tom to je !!!!
Avatar - skejpa
4. 6. 2007 09:46
kdyby radsi neriskoval...
kdyby radsi neriskoval... mohl si vyjet aspon nejaky body...