Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Japonska – První kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Dvanáctý podnik letošního MS silničních motocyklů se jede v Motegi jako GP Japonska. Účastníky přivítalo pěkné počasí, ale domácím jezdcům se tentokrát daří jen ve dvou vyšších třídách.

Dvanáctý podnik letošního MS silničních motocyklů se jede v Motegi jako GP Japonska. Účastníky přivítalo pěkné počasí, ale domácím jezdcům se tentokrát daří jen ve dvou vyšších třídách.

125

Za suchého a teplého počasí byl v první kvalifikaci nejrychlejší Andrea Dovizioso (Honda), když svým časem 1:58,385 zaostal za loňským nejlepším časem o 0,6 sekundy. Druhé místo si vyjel Casye Stoner (KTM) a zaostal o 0,191 sekundy. Třetí čas dosáhl Hector Barbera (Aprilia), kterému byla také naměřena nejvyšší rychlost – 221,9 km/h. Předběžnou první řadu doplňuje čtvrtým časem Mika Kallio (KTM). Ve druhé řadě jsou čtyři jezdci na čtyřech různých strojích. Nejlepší z nich je pátý Roberto Locatelli (Aprilia) před Jorge Lorenzem (Derbi), Gaborem Talmacsim (Malaguti) a našim Lukášem Peškem (Honda), který zdá se stále drží zlepšující se formu. Na prvního ztrácí 0,789 sekundy. Markéta Janáková (Honda) je při své premiéře v Motegi na předposledním 38. místě a ztrácí 5,617 sekundy.

MotoGP

Další výrazné připomenutí svých jezdeckých kvalit dnes vyslal do světa John Hopkins (Suzuki), když zajel nejlepší čas v první kvalifikaci. Mladý Američan zajel čas 1:47,23 a loňský nejlepší čas vylepšil o 0,466 sekundy. Nestačil na něj ani Valentino Rossi (Yamaha), který zajel druhý čas s minimální ztrátou 0,045 sekundy. Třetí čas zajel Makoto Tamada (Honda) a jen potvrdil, že pneu Bridgestone začínají fungovat velmi dobře, protože Hopkins na prvním místě je používá také. Celá první trojice se dostala pod loňský rekordní čas. Na Maxe Biaggiho (Honda) tak zbylo až čtvrté místo a první ve druhé řadě. Pátý čas zajel Loris Capirossi (Ducati) a šestým místem potvrdil výkon Suzuki Kenny Roberts.

Až ve třetí řadě zbývá místo pro tovární tým Hondy, když Alex Barros zajel 7. čas a Nicky Hayden je 8. Trojici v této řadě doplňuje Troy Bayliss (Ducati). Elitní desítku uzavírá Sete Gibernau (Honda). Nejvyšší rychlost byla naměřena jezdci na divokou kartu Tohru Ukawovi (Honda), který sice zajel až 16. čas, ale jel plných 310,1 km/h. Zatím se nepodařilo kvalifikovat Youchi Uiovi, který si odbývá svou premiéru v týmu WCM.

250

Přesto, že rannímu tréninku dominovaly Hondy, v odpolední kvalifikaci byl nejlepší Sebastian Porto (Aprilia), když zajel čas 1:52,550. Za letitým rekordem Shinyi Nakana z roku 2000 zaostal o 0,297 sekudny. Těsně druhý je Yuki Takahashi (Honda) se ztrátou 0,088 sekundy, který jede na divokou kartu na továrním stroji. Třetí je vítěz posledního závodu Toni Elias (Honda) a předběžnou první řadu uzavírá Alex de Angelis (Aprilia). Druhou řadu vede pátý Randy de Puniet (Aprilia) před Hiroshi Aoyamou a Dani Pedrosou (oba Honda) a osmý je nejlepší soukromník Anthony West (Aprilia). Kuba Smrž (Honda) je zatím na 26. místě se ztrátou 3,493 sekundy a Radomil Rous (Yamaha) je poslední 33. se ztrátou 5,821 sekundy.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)