Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Katalánska, Barcelona – První kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Stejně jako o týden dříve v Itálii, také ve Katalánsku se jelo za velmi teplého počasí. V první kvalifikaci na nedělní GP Katalánska ani jedné třídě nedokázali kralovat domácí Španělé.

Stejně jako o týden dříve v Itálii, také ve Katalánsku se jelo za velmi teplého počasí. V první kvalifikaci na nedělní GP Katalánska ani jedné třídě nedokázali kralovat domácí Španělé.

První kvalifikaci třídy 125 vyhrál italský veterán Lucio Cecchinello (Aprilia), který letos předvádí skvělou formu. Zajel čas 1:51,403, čímž zaostal za loňským Poggialiho rekordem o necelé 0,2 sekundy. Druhý čas zajel Alex de Angelis (Aprilia) a na svého loňského šéfa ztratil pouhé 0,014 sekundy. „Až“ třetí čas zajel domácí Dani Pedrosa (Honda), nicméně jeho ztráta je také minimální a zítra může být vše jinak. Další domácí, Pablo Nieto (Aprilia), uzavírá provizorní první řadu. Druhá řada je pod vedením Andrey Doviziosa (Honda), za nějž se seřadili tři jezdci na Apriliích v pořadí Hector Barbera, Stefano Perugini a Casey Stoner. Slušný výsledek zajel na své nové KTM úřadující šampión Arnaud Vincent na 13. místě.

Třída 250 má stejného krále jako měla v Itálii, je jím Francouz Randy de Puniet, který stejně jako tam i v Katalánsku překonal rekord trati. Svým časem 1:47,117 z posledního kola vylepšil jeho hodnotu o 0,144 sekundy. Druhý Toni Elias na domácí trati zaostal o 0,434 sekundy, což je jistě mnohem více, než předpokládal. Třetí čas docílil Manuel Poggiali a čtvrtý je Franco Battaini, který ztrácí již více než sekundu na prvního. Celá provizorní první řada sedlá stroje Aprilia. Pátý čas a nejlepší post druhé řady si vyjel Sebastian Porto (Honda) před Anthony Westem a Fonsim Nietem (oba Aprilia). Osmý čas si opět vydřel Naoki Matsudo na Yamaze.

Naši jezdci jedou tentokrát v poněkud jiném složení. Kuba Smrž (Honda) je na startu, ale Jarda Huleš (Yamaha) se léčí z dvojnásobné zlomeniny ruky po havárii v Itálii. Na Jardově stroji tak jede náhradník Lukáš Pešek a na první pokus si vedl dobře, když zajel 20. čas. Porazil i Kubu, který skončil na 22. místě.

Ve třídě MotoGP se tradičně sváděly lité boje v závěru kvalifikace, ze kterých vyšel vítězně Valentino Rossi (Honda RC211V), když v posledním kole zajel čas 1:43,927 sekundy a vylepšil tak Biaggiho loňský nejlepší čas o bezmála 0,6 sekundy. Také v Katalánsku musel svádět boj s Lorisem Capirossim a jeho ďábelsky rychlou Ducati Desmosedici. Capirossi dosáhl maximální rychlosti 325,9 km/h, což je o téměř 10 km/h více než Rossi. Přesto všechno za ním zaostal o plných 0,406 sekundy, ale i tak se dostal pod loňský rekord stejně jako třetí Sete Gibernau (Honda RC211V). Výbornou formu potvrzuje čtvrtý Shinya Nakano (Yamaha YZR-M1), který se rozjel v Itálii a pokračuje v stejném tempu.

Pátý čas zajel Makoto Tamada (Honda RC211V) u kterého by to bylo ještě před dvěma závody považováno za fantastický úspěch. Po výkonu v Itálii, kde dojel čtvrtý poté co se probil celým polem je to ale spíše jen potvrzení, že výkonnost jeho, týmu a pneumatik Bridgestone již dosáhla vysoké úrovně Skvělé! S pozicí až za Tamadou se musel spokojit Max Biaggi (Honda RC211V), naopak příjemně překvapil sedmý Colin Edwards (Aprilia RS3), který dokonce vedl téměř celý ranní volný trénink. Osmý čas zajel Alex Barros (Yamaha YZR-M1) a to je pro zkušeného matadora jistě zklamáním a potvrzením, že u Yamahy mají stále ještě hodně práce.

Zajímavostí jsou výkony týmu Kawasaki. Tentokrát tým nasadil svého druhého testmana Akiru Yanagawu na divokou kartu a stejně jako minulý týden Alex Hofmann je i on podstatně rychlejší než stálí jezdci týmu Andrew Pitt a Garry McCoy. Yanagawa zajel slušný 15. čas zatímco ostatní jsou 20. resp.21. Nové čtyřdobé stroje Proton KR se stále ještě učí jezdit a tak nepřekvapí 19. čas Jeremy McWilliamse a 22. Nobu Aokiho.

Na startu se tentokrát neobjevil Kenny Roberts (Suzuki GSV-R), který ve GP Itálie utrpěl zranění, když havaroval po kolizi s týmovým kolegou Johnem Hopkinsem. Ten však na startu se sebezapřením je a zajel vcelku běžný 11. čas.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)