Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Kataru – první den zazářil Xaus

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za vysokých teplot se jela první kvalifikace na sobotní první VC Kataru na novém okruhu Losail nedaleko hlavního města Doha. Nejvíce překvapení se událo ve třídě MotoGP.

Za vysokých teplot se jela první kvalifikace na sobotní první VC Kataru na novém okruhu Losail nedaleko hlavního města Doha. Nejvíce překvapení se událo ve třídě MotoGP.

125

První kvalifikaci na GP Kataru ovládli italští jezdci, kteří obsadili celo předběžnou první řadu. Nejrychlejší byl Andrea Dovizioso (Honda), který zajel čas 2:13,907 a nejlepší ranní čas z volného tréninku vylepšil o 6,5 sekundy. Druhý je Roberto Locatelli (Aprilia) se ztrátou 0,198 sekundy. Třetím místem potvrzuje Simone Corsi (Honda) svou rostoucí výkonnost. Čtvrtý je Marco Simoncelli (Aprilia). Druhou řadu vede pátý Casey Stoner (KTM) před týmovým kolegou Mikou Kalliem (KTM), Mirkem Giansantim (Aprilia) a Jorge Lorenzem (Derbi). Kvalifikace se příliš nevydařila Lukáši Peškovi (Honda), který zajel 17. čas se ztrátou 3,322 sekundy ani Markétě Janákové (Honda), která se zatím nedokázala kvalifikovat.

Nejvyšší rychlost dosáhl Hector Barbera (Aprilia) a komisaři mu naměřili 236 km/h.

250

Jednoznačným králem nového okruhu v Kataru je ve třídě 250 Sebastian Porto (Aprilia), který zajel čas 2:05,096. Jeho nejbližší soupeř, Randy de Puniet (Aprilia) na druhém místě zaostal o celou 1,059 sekundy. Třetí čas zajel Portův týmový druh Fonsi Nieto (Aprilia) a první řadu plnou Aprilií uzavírá Alex de Angelis. Nejlepší Honda je až na pátém místě a sedlá ji Dani Pedrosa. Za něj se zařadili Toni Elias a Hiroshi Aoyama (oba Honda) a druhou řadu doplňuje Franco Battaini (Aprilia). Kuba Smrž (Honda) je na solidním 16. místě se ztrátou 3,911 sekundy. Radomil Rous (Yamaha) je na 26. místě poslední, kdo zatím splnil kvalifikační limit a na Porta ztrácí 6,994 sekundy.

Stejná nejvyšší rychlost byla naměřena hned dvěma jezdcům. Alex de Angelis a Hiroshi Aoyama dosáhli 278,2 km/h.

MotoGP

Nejlepší čas v první kvalifikaci třídy MotoGP zajel Ruben Xaus (Ducati), který dokázal využít situace, kdy se všichni musí učit nový okruh, což je jeho letošní úděl po celý rok, protože jede v MotoGP první sezónu. Xaus zajel čas 2:01,309 a ranní Edwardsův čas vylepšil o 6 sekund. Druhý čas zajel Colin Edwards (Honda), když zaostal o 0,308 sekundy, ale zase mu byla naměřena nejvyšší maximální rychlost 332,7 km/h. Sílu týmu Telefonica Movistar potvrzuje třetím místem Edwardsův kolega Sete Gibernau (Honda). Čtvrtý čas zajel Carlos Checa (Yamaha) pře Maxem Biaggim (Honda) a Valentinem Rossim (Yamaha). Sedmý je Nicky Hayden (Honda) před bláznivým Johnem Hopkinsem (Suzuki) a Shinyou Nakanem (Kawasaki). Nejlepší desítku uzavírá Neil Hodgson (Ducati).

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)