Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Malajsie, Sepang – Druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Vysoké teploty a vlhkost na okruhu malajském v Sepangu nezabránily jezdcům vylepšit páteční časy a ve 250 i MotoGP dokonce opět padaly nové rekordní časy.

Vysoké teploty a vlhkost na okruhu malajském v Sepangu nezabránily jezdcům vylepšit páteční časy a ve 250 i MotoGP dokonce opět padaly nové rekordní časy.

Ve třídě 125 se poprvé v kariéře dostal na pole position Jorge Lorenzo (Derbi) a navázal tak na své tři týdny staré první vítězství z Brazílie. Lorenzo v samotném závěru svým časem 2:14,403 odsunul z vedoucí pozice krajana Dani Pedrosu (Honda). Ten zaostal za prvním o 0,082 sekundy. Dalším překvapením je třetí místo Miky Kallia (KTM), pro kterého je to zatím nejlepší kvalifikační výsledek kariéry a pro KTM první postavení v první řadě. Posledním v první řadě je nejlepší jezdec Aprilie Casey Stoner. Druhou řadu vede pátý Steve Jenkner (Aprilia) vedle nějž se postaví Thomas Luthi (Honda) z českého týmu Elit Grand Prix. Druhou řadu doplní Pablo Nieto (Aprilia) a Andrea Devizioso (Honda). Stefano Perugini (Aprilia), který jediný může překazit Pedrosovu korunovaci již v Sepangu zajel 9. čas.

Naprosto neohroženě kraloval třídě 250 Španěl Toni Elias (Aprilia), který soustavně vylepšoval svůj čas. Dotlačil jej až na hodnotu 2:07,535 a o 0,5 sekundy vylepšil loňský rekord svého kolegy Fonsiho Nieta, který skončil třetí. Ze druhé pozice zítra odstartuje Manuel Poggiali (Aprilia), který na Eliase ztrácí 0,884 sekundy. Posledním rychlým kolem se do první řady protlačil na čtvrté místo Japonec Naoki Matsudo (Yamaha) a na páté místo odsunul Randy de Punieta (Aprilia). Ten dnes bojoval nejen s časem, ale také s horečkou a nebyl schopen zlepšit svůj včerejší čas. Ze šestého místa odstartuje Franco Battaini (Aprilia) následován Sebastianem Portem (Honda) a Sylvainem Guintolim (Aprilia).

Naši si stále drží své tradiční pozice. Jarda Huleš (Honda) zajel 21. čas a Lukáš Peček (Yamaha) odstartuje z 22. místa.

Třída MotoGP měla stejně jako 250 jednoho jasného krále, Valentina Rossiho (Honda). Ten se v polovině kvalifikace vyhoupl do čela a v závěru ještě svůj čas vylepšil na fantastickou hodnotu 2:02,480, čímž ze svého včerejšího času ubral další sekundu. Spolu se druhým Carlosem Checou (Yamaha) byli jediní, kdo se dostali pod čas 2:03. Obzvláště výkon Checy stojí za povšimnutí, neboť v úvodu kvalifikace havaroval po srážce s týmovým kolegou Marcem Melandrim a i přesto se dokázal prosadit na svůj letošní nejlepší kvalifikační post. Za Rossim zaostal o 0,405 sekundy a svým posledním kolem odsunul na třetí místo Makoto tamadu (Honda), který i v Sepangu pokračuje ve vynikajících výkonech z předchozích dvou závodů. Jen se bude zítra trochu krotit, aby si opět nevysloužil trest pro příliš drsný způsob jízdy. Čtvrtý čas zajel zdejší loňský vítěz a vítěz z minulého týdne v Motegi, Max Biaggi (Honda).

V čele druhé řady bude stát pátý Shinya Nakano (Yamaha), když dokázal předčít Lorise Capirossiho (Ducati). Rudé italské stroje v posledních závodech poněkud ustoupily ze svých skvělých pozic prvních třech čtvrtin šampionátu, nicméně stále jsou téměř jedinými soupeři dominující Hondy. Sedmý čas zajel Sete Gibernau (Honda), který musí zítra udělat co se dá, aby zůstal ve hře o titul. Druhou řadu uzavírá osmý Tohru Ukawa (Honda). Potěšující je, že i druhý den se v první desítce udržel Kenny Roberts (Suzuki), jenž letos prožívá nejhorší sezónu kariéry. Kenny zajel 10. nejlepší čas a porazil i Troy Baylisse na druhé Ducati, který je 11.

O tom v jakém tempu se letos v Sepangu jede svědčí i fakt, že ještě Colin Edwards (Aprilia) na 13. místě zajel lepší čas, než loni nejrychlejší Alex Barros.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)