Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Německa – Pešek dojel šestý

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Krásné letní počasí přivítalo závodníky a přes 101 tisíc diváků na německém okruhu Sachsenring. Z vítězství se radovali Talmacsi ve 125, Aoyama ve 250 a Pedrosa v MotoGP.

Krásné letní počasí přivítalo závodníky a přes 101 tisíc diváků na německém okruhu Sachsenring. Z vítězství se radovali Talmacsi ve 125, Aoyama ve 250 a Pedrosa v MotoGP.

125 – Talmacsi bez konkurence, Pešek šestý

Závod nejnižší třídy přinesl jednoznačné vítězství maďarskému jezdci Gáboru Talmacsimu (Aprilia), který se z pole position ujal vedení ihned po startu. Nasadil ďábelské tempo o téměř 0,3 sekundy rychlejší než ostatní a okamžitě začal všem ujíždět. V úvodních kolech byl na čelních pozicích vidět také náš Lukáš Pešek (Derbi). Výborně odstartoval a první kolo končil na čtvrté příčce. V dalších kolech se dokázal posunout až na druhé místo, ale od pátého kola se začal pomalu propadat. Nejdříve jej předjel Simone Corsi (Aprilia), který se vydal stíhat Talmacsiho, ale nepodařilo se mu to i když si vypracoval až sekundový náskok před třetím Hectorem Faubelem (Aprilia). V polovině závodu vypsaného na 27 kol již Pešek jezdil na šestém místě a o několik kol později klesl ještě o příčku níže. Na této pozici najížděl i do poslední zatáčky. Štěstěna se v tomto místě odvrátila od Sergia Gadey (Aprilia), jedoucího na páté příčce, kterému podklouzlo přední kolo a havaroval.

Z vítězství se po bezchybném výkonu radoval Talmacsi. Pro druhé místo si po skvělé stíhací jízdě dojel Tomoyoshi Koyama (KTM), který závod začínal na konci první desítky a postupně se propracoval až ke stříbru v cíli. Třetí dojel Faubel. Tomu se v závěru podařilo předjet Corsiho a zajistit si místo na stupních vítězů. Pátý dojel Randy Krummenacher (KTM) a těsně šestý náš Pešek.

Celkově se do vedení posunul Talmacsi se 156 body. Na druhé místo odsunul Faubela se 154 body. Na třetí místo poskočil Koyama se 118 body. Pešek je se 113 body na čtvrtém místě. Pátou příčku drží Corsi se 110 body.

250 – Aoyama vítězí, KTM slaví double

Závod dvěstěpadesátek přinesl nádhernou bitvu od prvních metrů až po cílovou čáru. Nejlépe se podařilo odstartovat Andreovi Doviziosovi (Honda), který si během prvního kola dokázal vyjet více než půl sekundy náskoku na druhého Alexe de Angelise (Aprilia). Výborně začali také oba jezdci KTM -Mika Kallio a Hiroshi Aoyama. Kallio jel po startu na druhém místě, ale záhy jej předjel de Angelis. V dalším průběhu závodu však jezdci na oranžových strojích dělali závod. Doviziosovi se dařilo držet vedení první čtvrtinu závodu na 29 kol, ale pak již nestačil na stupňující tempo de Angelise a musel mu přenechat vedoucí pozici. Dlouho odolával na druhém místě, ale v 16. kole jej dostal výborně jedoucí Aoyama. Od té chvíle již Dovizioso neměl šanci ovlivnit čelo závodu, protože pomalu ztrácel a propadal se až na konečné páté místo v cíli. De Angelis se bil jako lev, ale první letošní vítězství opět nedokázal získat. Proti byli oba jezdci KTM. V předposledním kole jej předjel Aoyama a v poslední zatáčce si na něj úspěšně vyšlápl také Kallio. Poprvé tak letos značka KTM obsadila první dvě místa na stupních vítězů. Po vlažném úvodu sezóny je to vynikající výsledek. Až třetí místo zbylo na smutného de Angelise. Na čtvrtém místě dojel suverén letošní sezóny Jorge Lorenzo (Aprilia), kterého po celý závod pomalu ani nebylo vidět.

Nepodařený závod absolvoval Karel Abrahám (Aprilia), který nejdříve havaroval a po následném návratu do závodu a několika odjetých kolech zajel do boxů.

Celkově stále vede Lorenzo se 191 body, na druhé se posunul de Angelis se 171. Třetí příčka po dnešku zbyla na Doviziosa se 166 body. Čtvrtý Alvaro Bautista (Aprilia) dnes nebodoval a má na kontě 116 bodů. Pátý je Hector Barbera (Aprilia) s 90 body. Abrahám je se 14 body na 19. místě.

MotoGP – Pedrosa dnes vyškolil úplně všechny

Závod MotoGP měl být podle výsledků všech tréninků jasnou záležitostí Casey Stonera (Ducati), ale vše dopadlo jinak. Nejlépe odstartoval Dani Pedrosa (Honda), za nějž se zařadili Casey Stoner (Ducati), Marco Melandri (Honda), John Hopkins (Suzuki), Loris Capirossi (Ducati) a Randy de Puniet (Kawasaki). V průběhu prvního kola si dvakrát prohodili pozice Stoner s Melandrim a Capirossi se posunul na čtvrté místo před Hopkinse. V tomto pořadí se odjelo několik úvodních kol jen s tím rozdílem, že Pedrosa si na čele pomalu vytvářel náskok. Druhý Stoner na něj prostě neměl, ale zbytek zatím dokázal držet za sebou. V 6. kole ze třiceti jsme byli svědky neobvyklé události. Valentino Rossi (Yamaha) se po špatném startu prodíral kupředu a když předjížděl de Punieta na šestém místě, podklouzlo mu přední kolo a poroučel se k zemi. Chvíli se snažil stroj uvést do chodu, ale nakonec odešel po svých a závod pro něj skončil bez bodu.

Zatímco vedoucí Pedrosa si strojově přesným tempem neustále zvyšoval svůj náskok, druhý Stoner měl stále více potíží s Melandrim a Capirossim. V nájezdu do 21. kola se do něj oba pustili. Capirossi jej bral zprava, Melandri zleva a výsledkem byl Capirossiho posun na druhé místo, Stoner klesl na třetí a Melandri na čtvrté. V dalším kole však Melandri již předjíždění zvládl a dostal se před Stonera na třetí místo. Tou dobou byl však na trati jezdec, který byl daleko nejrychlejší a zajížděl lepší časy než vedoucí Pedrosa. Byl jím úřadující šampión Nicky Hayden (Honda). Startoval z nelichotivé 14. pozice a ve 24. kole již předjížděl Stonera na čtvrtém místě. V ten okamžik zajížděl časy o 1,5 sekundy na kolo rychlejší než on. Jen o kolo později si stejně bez potíží vyšlápl i na Melandriho a sebral mu třetí místo. Melandriho pak ještě pokořil i Colin Edwards (Yamaha), kterému závěr závodu také vyšel skvěle. Stonerovi se tři kole před cílem ještě podařilo zpět předjet Melandriho a zajistit si alespoň páté místo.

Ze svého prvního letošního vítězství se dnes radoval Pedrosa. V 10. závodě sezóny se mu podařilo to, co od něj v jejím úvodu každý očekával. Druhý Capirossi letos po druhé vystoupil ze stínu Stonera. Třetí Hayden dokázal po druhé v řadě vystoupit na stupně vítězů a snad trochu i rehabilitovat své jméno po katastrofálním úvodu roku. Navíc tovární tým Repsol Honda měl letos poprvé oba stroje na stupních vítězů. Čtvrtý Edwards po pádu Rossiho zachránil solidní dávku bodů pro tovární tým Yamahy. Páté místo Stoner rozhodně není to co se od něj čekalo, ale při výpadku Rossiho je to dostatečná porce bodů na upevnění vedení. Šestý Melandri po několika nevýrazných závodech opět ukázal, že jezdit nezapomněl. Sedmé místo pro Hopkinse je poněkud ústup ze slávy a nepříliš povedená oslava podpisu dvouleté smlouvy s Kawasaki. Výborné osmé místo předvedl Anthony West (Kawasaki), který ukazuje, že jeho angažmá jako náhrada za zraněného Oliviera Jacqua byl výborný tah. Za zmínku stojí výborné 10.místo Michela Fabrizia (Honda), který dnes zaskakoval za zraněného Toniho Eliase.

Celkově si vedení upevnil Stoner se 196 body. Druhý Rossi se 164 body dnešním výpadkem hodně ztratil. Třetí Pedrosa se mu naopak hodně přiblížil, má 144 bodů. Čtvrtý je se 103 body Hopkins, ale pátý Melandri s 97 je blízko.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)