Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Portugalska – První kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za pěkného a teplého počasí se jela první kvalifikace na nedělní GP Portugalska na okruhu v Estorilu. Ten je vyhlášený nejnižší průměrnou rychlostí, hrbolatým povrchem a také rovinkou dlouhou 1000 metrů.

125

První kvalifikaci na VC Portugalska v nejnižší třídě vyhrál Andrea Dovizioso (Honda), který zajel čas 1:46,280. Za nejlepším loňským časem zaostal o 0,7 sekundy. Druhý čas zajel Doviziosův týmový kolega Simone Corsi (Honda) a na nejlepší čas ztratil těsných 0,058 sekundy. Třetí čas zajel Roberto Locatelli (Aprilia) a jen těsně (o 0,01 sekundy) za svá záda odsunul Casey Stonera (KTM). Nejlepším jezdcem provizorní druhé řady je Marco Simoncelli (Aprilia) následován Jorge Lorenzem (Derbi), Steve Jenknerem a Hectorem Barberou (oba Aprilia). Lukáš Pešek (Honda) nedokázal udržet svou vynikající pozici z volného tréninku a klesl na 11. místo se ztrátou 0,971 sekundy na nejlepšího. Markéta Janáková (Honda) je poslední z jezdců, kteří splnili kvalifikační limit a zaujímá 34. pozici se ztrátou 7,05 sekundy.

250

Tato třída má v Estorilu zatím jediného vládce a tím je Sebastian Porto (Aprilia), který byl nejrychlejší jak ráno, tak i odpoledne v kvalifikaci. Svým časem 1:41,638 vytvořil nový nejrychlejší čas, když svůj dva roky starý zápis překonal o 0,07 sekundy. Jeho pozice ovšem není příliš pevná, protože druhý Toni Elias (Honda) ztrácí pouhých 0,007 sekundy a třetí Dani Pedrosa (Honda) 0,041 sekundy. Všichni tři tak překonali předešlý rekord. Provizorní první řadu doplňuje Randy de Puniet (Aprilia). Pátý čas a nejlepší místo ve druhé řadě si vyjel Alex de Angelis (Aprilia) před Hiroshi Aoyamou (Honda), Manuelem Poggialim a Fonsim Nietem (oba Aprilia). Jakub Smrž (Honda) zajel 20. čas, když většinu dnešního dne věnoval práci na nastavení repasované motorky. Jeho ztráta na nejrychlejšího je 2,627 sekundy, ale Kuba hýří optimismem, že je ještě velký prostor ke zlepšení. Radomil Rous (Yamaha) zajel poslední 29. čas se ztrátou 5,291 sekundy.

MotoGP

Také ve třídě MotoGP padaly rekordy a nejlepší čas dne 1:38,036 nakonec zajel Valentino Rossi (Yamaha), který dokázal využít dobrých vlastností své M1 v zatáčkovitých sekcích okruhu. V jeho těsném závěsu zajel Sete Gibernau (Honda), který zaostal o pouhých 0,031 sekundy. Třetí čas zajel Alex Barros (Honda), který po většinu dne vedl i přesto, že havaroval. Uvidíme jak si povede v dalším průběhu víkendu. Ještě čtvrtý Makoto Tamada (Honda/Bridgestone) zajel čas pod hodnotou loňského rekordu Lorise Capirossiho, který byl 1:38,412. Tamada porazil i kolegu Maxe Biaggiho (Honda), vedle kterého doplní druhou řadu Marco Melandri na druhé nejlepší Yamaze. Na sedmém místě je poslední Honda sedlaná Colinem Edwardsem, protože Nicky Hayden pro zranění klíční kosti nejede. Ve výborných výkonech pokračuje John Hopkins (Suzuki), který zajel osmý čas a třetí řadu doplňuje Loris Capirossi (Ducati). Elitní desítku uzavírá druhá Suzuki v rukou Kennyho Robertse. Pozornost si zaslouží výkon Michela Fabrizia (Aprilia), který ve svém prvním měřeném vystoupení na tomto stroji dokázal porazit velezkušeného Jeremy McWilliamse ze stejné stáje a zajel solidní 17. čas.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)