Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Španělska, Jerez – První kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za krásného a teplého počasí se dnes rozjela první kvalifikace a třetí letošní GP, která se jede na jihošpanělském okruhu Jerez de la Frontera.

Za krásného a teplého počasí se dnes rozjela první kvalifikace a třetí letošní GP, která se jede na jihošpanělském okruhu Jerez de la Frontera.

Ve třídě do 125 ccm si dnes nejlepší čas 1:47,711 vyjel domácí Pablo Nieto (Aprilia) a o 0,3 sekundy zlepšil rekord okruhu. Na druhé místo se posledním rychlým kolem vyhoupl Alex de Angelis (Aprilia) a na Nieta ztrácí 0,558 sekundy. Třetí je další domácí jezdec Dani Pedrosa (Honda) a prozatímní první řadu doplňuje čtvrtý veterán Lucio Cecchinello (Aprilia). Pátý čas docílil letos zatím vynikající Andrea Dovizioso (Honda) a na šestou příčku odsunul Youchi Uie (Aprilia), který úvodní část kvalifikace strávil na vedoucí pozici. Druhou řadu doplňují vítěz prvního závodu v Japonsku Stefano Perugini a Casey Stoner (oba Aprilia). Velice solidní 11.místo si vyjel úřadující šampión Arnaud Vincent (KTM) a naznačuje, že vývoj nového motocyklu rakouského výrobce postupuje správným směrem.

Třída 250 má opět jednobarevnou první řadu. První čtyři stroje jsou Aprilie a nejrychlejším byl stejně jako v Africe o dva týdny dříve Francouz Randy de Puniet s časem 1:45,117. Za něj se se ztrátou 0,098 sekundy zařadil Franco Battaini, třetí čas zajel vedoucí muž průběžné klasifikace Manuel Poggiali a posledním v první řadě je první domácí jezdec Toni Elias. Druhé řadě vládne Roberto Rolfo (Honda) před šestým Fonsi Nietem (Aprilia), Naokim Matsudem (Yamaha) a Sebastianem Portem (Honda)

Naši zástupci Kuba Smrž (Honda) a Jarda Huleš (Yamaha) se opět seřadili ve třetí desítce. Lepším byl dnes Kuba s 20. časem, zatímco Jarda je o dalších téměř 0,9 sekundy zpět na 24. místě.

Kvalifikace třídy MotoGP byla dlouhou dobu v rukou Valentina Rossiho (Honda RC211V), ale tradiční honba za nejlepším časem v posledních 10 minutách jej odsunula na čtvrté místo. První den kvalifikací se tsal kořistí domácího jezdce Manuela Gibernaua (Honda RC211V), který jede v podobném duchu jako v Africe před dvěmi týdny, kde zvítězil. Gibernau zajel čas 1:42,285 a o 0,1 sekundy zaostal za Rossiho nejlepším loňským časem. Na druhou příčku se, také v závěru, protlačil Tohru Ukawa (Honda RC211V). Třetí čas zajel Loris Capirossi (Ducati Desmosedici) a narušil tak vládu Hondy v prví řadě. Zajímavá situace nastala asi 5 minut před koncem kvalifikace, kdy obe Ducati v rukou Troye Baylisse a Capirossiho držely dvě první místa. Bayliss však pozdě zajel pro novou pneumatiku a již nestačil odpovědět na závěrečný nápor Hond a klesl do druhé řady na páté místo. Skvělý šestý čas zajel Kenny Roberts (Suzuki GSV-R), který po naprostém propadu v prvních dvou závodech opět předvedl, že když motorka trochu funguje, tak stále ještě umí. Sedmý čas zajel nejlepší zástupce trápící se Yamahy Carlos Checa (YZR-M1) a osmým místem potvrdil výkon Suzuki druhý její jezdec, John Hopkins.

Devátý čas zajel Nobuatsu Aoki na dvoudobém Protonu KR, který by si zde snad již naposledy vychutná jaké to je na závodní dráze s dvoutaktem. Týmu se nedaří nový čtyřtakt uvést do stavu použitelného v závodě tak rychle jak plánovali a tak se musí ostatní čtyřdobý svět dívat, jak jim nejslabší stroj pole dává na frak. Nedařilo se hvězdám Maxi Biaggimu (Honda RC211V), který s technickými potížemi zajel 12. čas a Alexi Barrosovi (Yamaha YZR-M1) s 13. časem, 18. čas zajel navrátivší se Marco Melandri (Yamaha YZR-M1). Nedařilo se Colinu Edwardsovi (Aprilia RS3), který zajel až 19. čas a poslední místa si tradičně rezervují zelené Kawasaki. Smutné je, že nejrychlejší z nich je testman Alex Hofmann a Garry McCoy opět uzavírá startovní pole.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)