Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP USA – Hayden doma vítězem

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Okruh v Laguna Seca hostil po 11 letech GP USA a domácí jezdci zde slavili dvojitý triumf. Jel se zde pouze závod třídy MotoGP a z vítězství se radoval Nicky Hayden (Honda), druhý dojel Colin Edwards a třetí Valentino Rossi (oba Yamaha).

Okruh v Laguna Seca hostil po 11 letech GP USA a domácí jezdci zde slavili dvojitý triumf. Jel se zde pouze závod třídy MotoGP a z vítězství se radoval Nicky Hayden (Honda), druhý dojel Colin Edwards a třetí Valentino Rossi (oba Yamaha).

Premiéra závodů MotoGP v USA byla očekávána s velmi netrpělivě, protože domácí jezdci hodlali maximálně využít výhody znalosti tratě. Svou sílu ukázali již v kvalifikaci, kterou vyhrál Nicky Hayden (Honda). Ten se také v závodě ujal vedení ihned po startu a jednoznačně celému závodu kraloval až do cíle. Po celou dobu jej nikdo nedokázal ohrozit a ani se přiblížit na vzdálenost umožňující jakýkoli útok. Za Haydena se zařadili Valentino Rossi (Yamaha), Troy Bayliss, Max Biaggi (oba Honda), John Hopkins (Suzuki), Carlos Checa (Ducati) a Colin Edwards (Yamaha). Nevydařený start se stal osudný Alexi Barrosovi (Honda), který po startu z první řady jezdil na konci první desítky když jej na konci druhého kola smetl padající Marco Melandri (Honda). Pro oba tím závod skončil. Během prvních tří kol odskočili první Hayden i druhý Rossi a za třetím Baylissem se vytvořila velmi silná skupina, ze které nejdříve ve čtvrtém kole zaútočil Biaggi, ale v zápětí se do akce pustil Edwards a během jedné zatáčky se posunul ze šestého místa na třetí a skupince začal ujíždět. O pár zatáček dále se na čtvrté místo posunul Sete Gibernau (Honda). V dalších kolech se situace na trati poněkud uklidnila a jedním ze zajímavých prvků bylo vysoké tempo Edwardse, který se snažil dostihnout Rossiho a snad i Haydena. Dalším byl souboj Gibernaua s Biaggim, který vyvrcholil v desátém kole, když Ital Španěla předjel. V dalších kolech se Biaggi dokázal maličko odtrhnout tak, aby na něj Gibernau nemohl útočit.

Edwardsova snaha o dostižení vedoucí dvojice slavila úspěch v polovině závodu, když v 16. kole dokázal poměrně snadno předjet Rossiho. Během jediného kola na něj dokázal najet sekundu a hnal se za Haydenem. Jeho snaha však vyšla na prázdno, protože jakmile se k němu přiblížil na dvě sekundy, Hayden zrychlil a udržoval rozdíl na prakticky stejné hodnotě až do cíle. Naopak na Edwardse se v posledním kole dotáhl Rossi, ale k útoku se již nedostal. Z premiérového vítězství se na domácí půdě radoval Hayden a přinesl tak po třech letech v MotoGP první vítězství pro tovární tým Repsol Honda v této sezóně. Druhý Edwards sice nedokázal naplnit své sliby, že che vyhrát, ale poprvé se mu podařilo porazit týmového kolegu Rossiho. Rossi si zapsal letos své zatím nejhorší umístění, když dojel třetí. Čtvrté místo Biaggiho je v letošní mizerné sezóně jedním ze světlejších okamžiků a páté místo Gibernau jen ukazuje hloubku jeho krize. Naopak šesté místo Baylisse je jeho letošním nejlepším výsledkem a bylo by na čase, aby znamenalo zlom v jeho těžkém období. Sedmý Tamada se pomalu rozjíždí po zranění zápěstí a také u něj je to výsledek za očekáváním. Výborný výkon naopak po celý závod předváděl Hopkins, který také dokázal využít domácí prostředí a až v závěru klesl na osmé místo. I tak je nejlepším jezdcem na Bridgestonech. Devátý Shinya Nakano (Kawasaki) předvedl svůj letošní standard, na který mu stačí technika. Elitní desítku uzavřel Loris Capirossi (Ducati). Také v jeho případě se jen potvrzuje trápení stáje, která má letos na kontě jen jedno umístění na stupních vítězů a jinak jen konec první desítky, což je na Ducati žalostně málo.

Celkově si vedení upevnil Rossi se 186 body. Druhý zůstává Melandri se 107 a třetí je Biaggi se 100 body. Čtvrtý zůstává Gibernau s 95 body, ale na páté místo poskočil Edwards s 93.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)