Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Velké Británie 2015: MotoGP vyhrál Rossi, nižší kubatury Zarco a Kent

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Dvanáctým závodem letošní sezóny GP silničních motorek byla Velká cena Británie. Na okruhu v Silverstone v MotoGP zvítězil Valentino Rossi, v Moto2 suverén Johann Zarco, mezi nejmenšími pak Kent před Jakubem Kornfeilem!

Britská Velká cena má trochu jiný harmonogram než ostatní podniky, jako první se ve 12.20 postavili na start piloti střední třídy Moto2, po nich následovala prestižní královská a nejslabší čtyřdobé dvěstěpadesátky přišly až nakonec. V Silverstone bylo mokro, pršet začalo už v ranním warm upu.

Moto3

Na bitvu třídy Moto3 jsme si museli počkat až do závěru dnešní GP. Pole position sice získal poprvé v kariéře Jorge Navarro, ale zraky českých fanoušků se upíraly ke Karlu Hanikovi, který skončil hned za ním. Třetí byl lídr celkové klasifikace Danny Kent. Radost nám Karel zkazil hned ve druhé zatáčce, kdy se z vedoucí pozice spolu s Navarrem odporoučel k zemi. V poli ale zůstal Jakub Kornfeil, který byl rázem třetí a dokonce si troufl i na Kenta. Vedl Isaac Viňales, který zůstal v týmu RBA vedle Any Carasco, tam už naopak letos neuvidíme Niklase Aja. Jeho bývalá kolegyně od JHK Husqvarny Maria Herrera jela zpočátku na mokru famózně a vyšlápla si i na čtvrtého Fenatiho!

Viňales ale vedení neudržel a upadl. Startovní číslo 84 se tak posunulo na stříbro, o jedničce Kenta nebylo pochyb. Upadl i Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) a bohužel i do té doby úspěšnější ze dvou španělských slečen. Kent ujížděl všem, třetí Fenati byl ale rychlejší než náš závodník. Kamery zabraly podruhé na zemi Haniku, který už byl takřka na bodech. Isaac Viňales své další snažení vzdal, Ana Carasco též. Romano Jakuba nedostihl, potkal se také s asfaltem... Stejně jako Jules Danilo a podruhé Brad Binder. Pádů bylo opravdu nepočítaně, Jorge Martina (Mahindra) potkaly celkem tři!

Schylovalo se k bitvě mezi vítězem z Brna Antonellim a Bagnaiou o třetí příčku. Oba piloti se do souboje opravdu vrhli, navíc stahovali Kornfeila. Z páté příčky havaroval Andrea Locatelli, problém postihl i Kenta, ale na motorce se udržel. Dvě kola před cílem spadl i Bagnaia a Kornfeil měl rázem o soupeře méně. Nedokončil ani Enea Bastianini, ale český závodník dosáhl největšího úspěchu ve své kariéře, Antonelli už neriskoval. Jakub se v cíli i na pódiu radoval oprávněně!


VC Velké Británie 2015 – Moto3 – Pořadí v cíli
1. Danny Kent Honda Leopard Racing 44:13,623 min
2. Jakub Kornfeil KTM Drive M7 SIC +8,492 s
3. Niccolo Antonelli Honda Ongetta-Rivacold +13,189 s
4. Fabio Quartararo Honda Estrella Galicia 0,0 +50,018 s
5. Livio Loi Honda RW Racing GP +51,755 s
6. John McPhee Honda Saxoprint RTG +53,726 s
7. Juanfran Guevara Mahindra Mapfre Team Mahindra +1:01,086 min
8. Lorenzo dalla Porta Husqvarna Husqvarna Factory Laglisse +1:06,158 min
9. Efren Vazquez Honda Leopard Racing +1:08,634 min
10. Tatsuki Suzuki Mahindra CIP +1:13,589 min
DNF Karel Hanika KTM Red Bull KTM Ajo odstoupil

Pořadí MS po dvanácti závodech: 1. Danny Kent 224, 2. Enea Bastianini 154, 3. Romano Fenati 126, 4. Efren Vazquez 116, 5. Miguel Oliveira 114... 15. Jakub Kornfeil 46... 17. Karel Hanika 33

MotoGP

Nejvýhodnější pozice na startu patřila Marcu Marquezovi, na druhé pozici stál Jorge Lorenzo a první řadu doplnil ještě Pedrosa. Všichni měli „suché“ stroje, jenže po objetí zahřívacího kola zamířili do boxů na výměnu motocyklů. Pršelo hodně. Yamaha Bradleyho Smithe se v depu zastavila a byla vyvěšena červená vlajka. Za ni ovšem mohlo jen a jen počasí. Start byl následně posunut o 25 minut. Pochopitelně na motocyklech do mokra a měkkých pneumatikách.

V první zatáčce si hned ustlal Hernandez. Lorenzo vystřelil jak raketa, ze začátku zlobil i Pol Espargaro (Tech 3 Yamaha), který se dostal až za něj! Naopak Marc Marquez se nechal přejdet i Rossim. Ten se objevil v čele, zatímco Lorenzo rychle ztratil. Byli vidět i oba jezdci LCR Cal Crutchlow a Jack Miller, jenže druhý jmenovaný svého kolegu sundal. Brit pokračoval, ale znovu se octl na zemi, následně zajel k mechanikům a skončil. Brzy bylo jasné, že se rozhodne mezi devítinásobným šampionem a obhájcem posledních dvou titulů MotoGP.

Druhou skupinu vodil Lorenzo, skvěle jel Danilo Petrucci (Ducati týmu Pramac). Jorgeho se nelekl a bojoval o pódium! Přidal se k němu i Dovizioso na továrním stroji, Pedrosa (Honda) lehce ztrácel. Lorenzo se na chvíli propadl až za něj. Dovi zase zdolal fantastického Petrucciho, ale nedarovali si ani centimetr. Jenže prali se už o druhé místo!

Osm kol před cílem Marca Marqueze jeho honda vykopla a skončil na zemi. Krajan Pol Espargaro si dovolil několik kotrmelců, spadl i Bradl (Aprilia) a v předposledním okruhu dle komentátorů BT Sport i náš Karel Abraham (nakonec se tato informace ukázala jako mylná). Rozdíl mezi dvěma Ducati a Rossim se sice v posledních kolech povážlivě zkracoval, ale k dramatu už nedošlo. Pro Petrucciho je však stříbro obrovským úspěchem.


VC Velké Británie 2015 – MotoGP – Pořadí v cíli
1. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 46:15,617 min
2. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +3,010 s
3. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +4,117 s
4. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +5,726 s
5. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +11,132 s
6. Scott Redding Honda EG 0,0 Marc VDS +25,467 s
7. Bradley Smith Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +26,717 s
8. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +29,393 s
9. Aleix Espargaro Suzuki Team Suzuki Ecstar +38,815 s
10. Alvaro Bautista Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +41,712 s
19. Karel Abraham Honda AB Motoracing +1 kolo

Pořadí MS po dvanácti závodech: 1. Valentino Rossi 236, 2. Jorge Lorenzo 224, 3. Marc Marquez 159, 4. Andrea Iannone 150, 5. Andrea Dovizioso 120...

Moto2

I přes technický problém získal nejrychlejší čas v kvalifikaci domácí Sam Lowes, letos už potřetí. Britové se mohou radovat, po mnoha letech mají alespoň v nižších kubaturách špičkové jezdce. Vždyť posledním mistrem světa z Albionu byl Barry Sheene na pětistovce Suzuki v letech 1976 a 1977! Start prvního dnešního závodu (motocykly vyrážejí z klasické rovinky, nikoli z nové jako F1) drobném dešti zvládl nejlépe Tito Rabat i s poraněnou pravou nohou, dramaticky upadl už v sobotu. Hned ostatním ujel, ale ne nadlouho.

Dopředu se dostal Zarco, stačil ovšem jediný Estevův manévr (bez kontaktu), Johann musel na brzdu a propadl se na pětku. Vedení převzal Rins z Ponsova týmu a odtrhl se, vpředu jezdil i stájový kolega úřadujícího šampiona Alex Marquez. Tón udávali tedy Španělé se Zarcem, Thomas Lüthi bojoval chvíli s Němcem Folgerem o páté místo, pak se dotáhl zase dopředu.

Trochu roztažená skupinka prvních šesti ostatním už unikla, Sam Lowes tedy do čela nezasáhl, velmi rychle odcouval dozadu. Vzhledem k podmínkám na trati se padalo, ale nikoli vpředu, trať osychala. Zarco zkušeně vyčkával a jedenáct okruhů před cílem na vedoucího Rinse úspěšně zaútočil. Zkušenost se vyplácí, v MS Johann debutoval už před šesti lety. Od té doby na něj nikdo neměl...

Trojice Rabat-Rins-A. Marquez však bojovala o zbytek pódia, druhou a třetí příčku a dotahoval se i Folger. Florian Alt jel dokonce na hladkých pneumatikách, přezul jako někteří další (Xavier Simeon) během závodu a zajížděl velmi rychlé časy. Přimotal se dokonce do špičky, ale jen proto, aby ji pokořil a dostal se do stejného kola, výměnou gum jedno ztratil. Simeon jej v samém závěru napodobil.

Tom Lüthi se propadl až do skupiny vedené Samem Lowesem, ve kkteré byli ještě dnes skvělý Anthony West a Ricky Cardus, ten překvapivě na Suteru. Třídě dominují německé podvozky Kalex. Westovi pomohlo mokro, na kterém umí. Zarco už jel v čele se skoro sedmivetřinovým náskokem, ale ve finále jezdili ti za ním o sekundu rychleji... 3,4 s v cíli mu ovšem stačilo. Za ním dojel Rins a oba muži týmu Marc VDS. Francouz je s pěti triumfy na nejlepší cestě k titulu...


VC Velké Británie 2015 – Moto2 – Pořadí v cíli
1. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport 42:53,674 min
2. Alex Rins Kalex Paginas Amarillas HP40 +3,360 s
3. Tito Rabat Kalex EG 0,0 Marc VDS +5,527 s
4. Alex Marquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +6,489 s
5. Jonas Folger Kalex AGR Team +8,228 s
6. Sam Lowes Speed Up Speed Up Racing +28,261 s
7. Anthony West Speed Up QMMF Racing Team +33,902 s
8. Sandro Cortese Kalex Dynavolt Intact GP +33,939 s
9. Thomas Luthi Kalex Derendinger Racing Interwetten +34,889 s
10. Ricard Cardus Suter JPMoto Malaysia +35,084 s

Pořadí MS po dvanácti závodech: 1. Johann Zarco 249, 2. Alex Rins 164, 2. Tito Rabat 161, 4. Sam Lowes 128, 5. Thomas Lüthi 125...

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - speedfred
30. 8. 2015 23:24
Re: Magnifico Valentino
Tiež mu fandím,snáď sa mu podarí ten další titul.
30. 8. 2015 17:50
Re: Magnifico Valentino
To ano. Většina italů mluví anglicky většinou špatně, výslovnost i gramatika, prostě jak to vídí přečtou. Mě jde o to, že to dovedl do dokonalosti. V jeho podání je angličtina zpěvná jak italština. Kdo nerozumí anglicky, musí v jeho podání nabýt dojmu, že mluví italsky. Ale mě se to líbí, k němu to patří ;-) :yes:
30. 8. 2015 17:44
Re: Kornfeil
Kája jezdí bohužel dost bezhlavě. Kubovi se zkušenosti i ona jeho příslovečná opatrnost dnes vyplatily :yes:
30. 8. 2015 17:42
Re: Magnifico Valentino
No, za těch devatenáct let se Vale naučil. Když si člověk vzpomene, jak mluvil v letech 1996-97, ta doba, než ze sebe dostal větu, která ani moc nedávala smysl... :-) Přízvuk má ale pořád stejný :-)
30. 8. 2015 16:53
Kornfeil
Pěkně 2. místo asi nikdo nečekal a Hanika se asi vypadal po stopách padáji >:D