Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Great Wall H5: SUV od Velké zdi v novém

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Great Wall vyrábí svůj model H5 od roku 2009. Po pěti letech prošel modernizací, která se dotkla hlavně interiéru.

SUV střední velikosti (měří 4,65 m) čínské automobilky Great Wall Motors se poměrně úspěšně prodává na různých trzích pod separátními jmény. Je známo jako Haval H5, Hover H5, X240 nebo prostě H5. Oproti původnímu provedení se zvenčí na tom aktuálním změnila pouze chromovaná dekorace masky chladiče, která už neobepíná zespodu logo automobilky. Cílem modernizace bylo hlavně zatraktivnit interiér a zlepšit kvalitu použitých materiálů, se kterou mívají Číňané (a nejen Great Wall) velké problémy.

Úpravami prošlo hlavně ovládání klimatizace, významnou novinkou je multimediální systém s dotykovým displejem, který slouží k ladění rádia i jako výstup zadní kamery, případně navigace. Audiu nechybí Bluetooth ani USB. Všechny Great Wally H5 jsou vybaveny mlhovkami a sedmnáctipalcovými litými koly. Ve standardu najdeme dále ABS, EBD, dva airbagy, zatmavovací vnitřní zpětné zrcátka, ta vnější jsou ovládána elektricky, kožený volant s tlačítky, dešťový senzor a samočinné zapínání světlometů. Uvnitř se nacházejí i speciální přístroje jako ukazatel venkovního tlaku a nadmořské výšky. Není divu, tyto vozy se vyvážejí i do Jižní Ameriky, například do Chile, kde rozhodně přijdou k duhu. Podvozku s rozvorem 2,7 m zůstaly vpředu dvojité lichoběžníky a zadní víceprvková náprava. Brzdy jsou kotoučové, řízení hřebenové se stále ještě hydraulickým posilovačem.

Benzinový čtyřválec 2,4 l původem od Mitsubishi poskytuje 99 kW, je spojen s pětistupňovou manuální převodovkou a k mání je jak verze s pohonem zadní nápravy, tak i všech kol. V domovské Číně si místní mohou koupit i variantu s taktéž japonským zážehovým dvoulitrem o 90 kW. Turbodiesely vlastní konstrukce mají 110 (2,0 l), respektive jen 80 kW (větší 2,5 l). Šestistupňový manuál je spřažen právě s dvoulitrovým naftovým motorem, který vznikl za pomoci Bosche a má proměnnou geometrii lopatek turbodmychadla.

Agregáty splňují pouze normy Euro 4, starý diesel dokonce jen Euro 3, takže se s nimi v Evropě určitě nesetkáme. I když se vozy této značky montují v Rusku a v Bulharsku. Ale za v přepočtu 325,5 tisíce korun by si s výkonnější „dva-čtyřkou“ našly zákazníky jistě i u nás. Čtyřkolka přijde na 361.700 korun, což je rovněž hodně málo.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Avatar - WinDiesel
23. 6. 2014 13:23
Re: ....
Obavam se ze moc neprodali. Ta bulharska tovarna je udelne tunel na eurofondy. Jednou jsem s nimi mluvil a ani nevedi co presne prodavaji. Jinde v Evroope uz to ale docela frci.
Avatar - happy_driver
23. 6. 2014 11:53
Re: ....
Sice som o to ani nezavadil, ale celkom ma prekvapilo, ze uz existuje distribucia. Ktovie ci uz nieco aj predali...Pozeram, ze H5 maju na stranke len s tym benzinom. Diesel by bol nepomerne atraktivnejsi, tak ako v tom pickupe.
Avatar - WinDiesel
23. 6. 2014 09:35
Re: ....
Proc az do Bulharska? Stacilo pouzit vyhledavac a nasel bys distributora pro SR a CR na www.greatwallmotors.sk ......
Avatar - happy_driver
22. 6. 2014 23:57
....
Za také alebo podobné ceny ako sú uvedené v článku by bol tento zázrak predajný aj v našich krajoch. Stačí kombinácia 2,0 diesel a 4x4, záujemcov by si našiel. Navyše keď to dávajú dokopy v Bulharsku, tak ani logistika by nemusela byť enormne zložitá. Ľudia na cenu počúvajú a ak by bola kvalita aspoň priemerná, potom v určitých regiónoch nielen našich republík by som si trúfol predpovedať slušný záujem - zvonku to nie je škaredé, veľkosť za tie peniaze viac ako dostatočná, svetlá výška takisto adekvátna, aj interiér je na danú kategóriu prijateľný a celkom priestranný - aspoň podľá pár videí, ktoré som si pozrel.
Ja som posledný, kto by to idealizoval, ale hneď z fleku mám pred očami potenciálnych kupcov. Keď by si to zobral pod seba nejaký schopný veľkoobchodník (napr. Emil Frey), tak by to možno ani nebolo také problematické.
Avatar - 3_diamanty
22. 6. 2014 21:48
Re: Mazda
suhlas .. spredu mazda ... zadne hranate partie spolu s grafikou svetiel na vysku s dvoma bielymi bodmi v spodnej casti svetiel vo mne evokuju vzdialene hondu hrv [odkaz] ..